Cziffra 100 Alexandriában

Dátum:  december 4.
Helyszín:  The Great Hall of the Bibliotheca Alexandrina Conference Center
Al Azaritah WA Ash Shatebi, Bab Sharqi, Alexandria
Cziffra 100

Cziffra 100

Bibliotheca Alexandrina Orchestra és Balázs János koncertje


Közreműködik: Balázs János (zongora), Bibliotheca Alexandrina Orchestra, vezényel: Hisham Gabr

Műsor: Brahms: Variációk egy Haydn témára, Chopin: 2. (f-moll) zongoraverseny op.21, Beethoven: IV. Szimfónia

A zongora oly mértékben uralta Chopin zeneszerzői képzeletét, hogy még köré, mellé sem óhajtott más hangzást: ez magyarázza életművében a szólókompozíciók elsöprő többségét. Amikor végleg elhagyta Lengyelországot, felhagyott a zenekart foglalkoztató műfajokkal, hiszen bensőséges vallomásokra hajló, gyengéd és érzékeny művészi alkatához közelebb álltak a finoman árnyalt kisművészet rövid jellemdarabjai. A két zongoraversenyben is megfigyelhető, hogy a zeneszerző igazi kedvét a részletek aprólékos és szeretetteljes kimunkálásában lelte. A 2. számú, ám valójában az e-mollnál egy évvel korábban írt f-moll zongoraversenyt egy távoli, ám Cziffra számára mégsem idegen országban játssza el Balázs János a zongorista emlékére, a jubileumi emlékév keretén belül. Ugyanis Cziffra odaadó és hűséges felesége, Soleika, akit első bármuzsikusi korszakában, a Rozsnyai házaspár fényes Arizona mulatójában ismert meg, egyiptomi származású táncosnő volt.

Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalosan Emlékév keretei között ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János zongoraművész művészeti vezetésével, egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg, számos hazai és külföldi intézmény, zenekar, partner áll társszervezőként az események mellett.

Az emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével.