About us

Magyar Kulturális Intézet - Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal

Magyarország első Európán kívüli kulturális intézete 1974. október 26-án nyitotta meg a kapuit Kairóban az egyiptomi közönség előtt, s így több, mint negyven évvel ezelőtt elsőként kezdhette meg tevékenységét a "magyar kultúra nagyköveteként" a kontinensen.

Alapvető célunk a gazdag magyar kulturális örökségeink minél szélesebb körű bemutatása az érdeklődő egyiptomi és a helyben élő magyar közönség számára. Továbbá, a kulturdiplomácia eszközeivel törekszünk elmélyíteni és tovább támogatni a két ország közötti baráti kapcsolatok alakulását és előremozdítani a kulturális, oktatási és tudományos együttműködéseket Magyarország és Egyiptom között.

Saját szervezésű programjaink mellett törekszünk minél több helyi partnerrel együttműködni, valamint a jelentősebb fesztiválokhoz is csatlakozni. Ezek közül kiemelendő a Kairó Jazz Fesztivál, a Kairó Belvárosi Kortárs Művészeti Fesztivál és a Kairó Nemzetközi Kísérleti Színházfesztivál, melyeken több éve vesz részt magyar művész is.

Szorosan együttműködünk a kairói Ain Samsz Egyetem Nyelvi Karán tanító magyar anyanyelvi lektorunkkal, továbbá az Intézet épülete is rendszeresen otthont ad magyar nyelvi oktatásnak is. Mindezek mellett a könyvtárunk is sok szeretettel és több ezer magyar nyelvű könyvvel várja az érdeklődő közönséget.