Magyar Kulturális Évadok és Hetek

A kulturális évadok a magyar állam nagyszabású, kiemelt kulturális diplomáciai programsorozatai. Az évadok a Kormány döntése alapján kiemelt anyagi és humán-erőforrás ráfordítással valósulnak meg annak érdekében, hogy átfogó rendezvényfolyam keretében mutassuk be a magyar kultúra és tudomány lehető legszélesebb palettáját egy-egy kiemelt partnerországban, ezáltal is felkeltve vagy erősítve az érdeklődést hazánk iránt. Az évadok a magyar kultúra hírnevének öregbítése mellett lehetőséget kínálnak az országkép formálására, a politikai, gazdasági, turisztikai kapcsolatok gyarapítására és hosszú távú partnerségek kialakítására is.

A KKM az elmúlt években számos olyan nagyszabású kulturális megjelenést szervezett, amely új lendületet adott a kétoldalú társadalmi és kormányzati kapcsolatoknak. 2015-ben Oroszországban Magyar Kulturális Heteket rendeztünk, 2016-17-ben Lengyelországban valósult meg a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad 75 városban mintegy 550 rendezvénnyel. Az évad programjai több mint másfél millió látogatót vonzottak.

2019 különleges éve volt a magyar kulturális diplomáciának, hiszen egyetlen évben 10 országban jelentünk meg kiemelt programsorozatokkal: magyar kulturális heteket tartottunk hat nyugat-balkáni országban, emellett – kiemelt diplomáciai évfordulókhoz is kötődően – kulturális évadot szerveztünk Dél-Koreában, Izraelben, Japánban, valamint a Kínai Népköztársaságban. Az évadok keretében igyekeztünk a magyar kultúra lehető legszélesebb spektrumát bemutatni kiállításokon, könyvvásárokon, koncerteken, tánc- és színházi előadásokon, filmvetítéseken, gasztrobemutatókon és iparművészeti vásárokon keresztül. A megvalósult közel félezer programmal és az azokról szóló híradásokkal a fogadó országok több millió polgárához értünk el.