WANTED

Az elveszett magyar kubizmus

Dátum:  május 21. - augusztus 14.
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet, Párizs
92 rue Bonaparte, 75006 Párizs

A franciaországi nyitás egyik első eseményeként nagyszabású, személyesen is látogatható kiállítást rendez a párizsi Magyar Kulturális Intézet WANTED – Az elveszett magyar kubizmus címmel. A 2021. május 21-én nyíló tárlat azért is rendhagyó, mert eredeti művek bemutatása mellett eltűnt műkincsek felkutatását is célozza.

A 20. század elején Párizs a világ minden tájáról vonzotta az avantgárd művészeket. Így ott élt és alkotott többek között a magyar kubista festők közül Miklós Gusztáv, Réth Alfréd, Szobotka Imre, Bossányi Ervin, Késmárky Árpád, Dénes Valéria, Farkas István és Galimberti Sándor, valamint a szobrász Csáky József és Bánszky Sándor.

A magyar kubizmus nem egyszerű másolása volt a franciának - saját, jól felismerhető stílusjegyei voltak; elsősorban a színesség. Az első kubista szobrászok között több magyart is találunk, Csáky Józsefet pedig a kubista szobrászat egyik megteremtőjeként tartják számon világszerte.

Az Académie La Palette magyar diákjai, 1913 körül (balról jobbra : Csáky József, Kóródy Elemér, Szobotka Imre, Farkas István, Miklós Gusztáv)

Az Académie La Palette magyar diákjai, 1913 körül (balról jobbra : Csáky József, Kóródy Elemér, Szobotka Imre, Farkas István, Miklós Gusztáv)

A párizsi Magyar Kulturális Intézetben látható kiállítás bemutatja a magyar művészetnek ezt az elfeledett, máig rejtett fejezetét, egyben ismét rávilágítva a magyar kultúra nemzetközi beágyazottságára és a magyar alkotók jelentőségére. Olyan eredeti műveket ismerhet meg a látogató, amelyeket ebben a formában, együtt most láthat először a nagyközönség. Így első alkalommal tekinthetik meg Csáky József frissen megtalált kubista szobrát, vagy Miklós Gusztáv egyetlen, még ma is hozzáférhető kubista aktját.

Csáky József Női figura című terrakottaszobra, 1920

Csáky József Női figura című terrakottaszobra, 1920

Az eredeti művek bemutatása mellett a tárlat felhívja a figyelmet számos elfeledett magyar kubista alkotásra, azzal a céllal, hogy közülük minél több előkerüljön. Az elveszett vagy azonosítatlan alkotásokról készült reprodukciók, korabeli felvételek, 3D-s installációk segítségével arra szeretnék biztatni mind a szakmát, mind a francia nagyközönséget, hogy vegyenek részt a művek felkutatásában, újbóli felfedezésében.

Az augusztus 14-ig tartó tárlaton összesen 44 eredeti szobor, festmény és rajz, valamint elveszett és még keresett alkotásokról 50 fekete-fehér reprodukció látható 11 magyar avantgárd művésztől. A kiállítás kurátora Barki Gergely művészettörténész, aki közel egy évtizede keresi az elveszett magyar alkotásokat, és legújabb kutatásai fókuszában a kubista művek állnak. A magyar avantgárdról az utolsó nagy kiállítás 2013-ban valósult meg Párizsban, a Musée d’Orsay-ban Allegro Barbaro címmel.

Wanted - eltűnt képek nyomában

Wanted - eltűnt képek nyomában

A párizsi bemutatót követően a kiállítás a tervek szerint Brüsszelben és Berlinben is megtekinthető lesz – mindenhol kicsit a helyi viszonyokra szabva –, hogy aztán végül Budapesten csatlakozzon a 2023-ra a Nemzeti Galériába tervezett nagyszabású magyar kubizmus-kiállítás anyagához – remélhetőleg minél több elveszett, és a kiállítások nyomán megtalált alkotással.

A nagyszabású vállalkozás a Külgazdasági és Külügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szépművészeti Múzeum együttműködésében valósult meg