Magyar jelenlét a romániai dizájnhéten

Dátum:  június 2. - június 14.
Helyszín:  Bukaresti Magyar Kulturális Intézet
Gina Patrichi 8.

A Bukaresti Magyar Kulturális Intézet 2021-ben is több jelentős kiállítás keretében mutatja be a magyar dizájn alkotóit, intézményeit a román fővárosban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) együttműködésben. A szakma legfontosabb országos eseményén, a Romanian Design Week-en magyar fotósok és formatervezők mutatkoznak be június 2-14. között.

null

Az intézet kiállítótereiben A jövő most kezdődik címmel megrendezett tárlat a fenntarthatóság jegyében alkotó magyar divat- és formatervezőket mutatja be. A kiállítás kurátora, Fazekas Fanny tíz olyan tervező munkáját gyűjtötte össze, akik kiemelkedően fontosnak tartják a jelen és a jövő környezeti, gazdasági és társadalmi kihívásaival való szembenézést és a fenntarthatóság jegyében alkotnak. A bemutatkozó tervezők munkáikon keresztül azt kutatják, hogy milyen fejlődésen megy keresztül a dizájnipar és milyen fenntartható innovációk fogják meghatározni a jövőt. 

null

Egy másik tárlat keretében mutatkoznak be a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotósai, az eseménynek a bukaresti Román Nemzeti Parasztmúzeum Új Galériája ad otthont. A június 13-ig látogatható Thirtythree – A fotográfia új horizontjai a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen című kiállítás visszatekintés a MOME Fotográfia Tanszék képzésének elmúlt harminchárom évére huszonnyolc fotográfus harminchárom művén keresztül. A retrospektív kiállítás rendezőelve a formatervezői képzést jellemző témaközpontú oktatáshoz illeszkedve a horizont fogalma és a képzés védjegyévé vált gondolkodásmód bemutatása.