Kós Károly - a 20. század legmagyarabb európai építőművésze

Dátum: 2020 november 13. - 2021 április 24.
Helyszín:  Párizsi Magyar Kulturális Intézet
92 Rue Bonaparte, 75006 Párizs, Franciaország

Kós Károly „hívó szó” minden magyarnak: mai magyarországinak és romániainak, erdélyinek egyaránt. A párizsi Magyar Kulturális Intézet által szervezett kiállítás ezennel lehetőséget nyújt a francia közönség számára is, hogy megismerje Kós maradandó, népi építészetből táplálkozó, de mégis európai építészetét. A kétszintes tárlat anyagát számos, az építész kiemelkedő alkotásáról készült fotó és tervrajz képezi, három témakörre bontva.

Az első rész (Építész) Kós Károly életútját és munkásságát mutatja be az 1. világháborúig. Ekkor tervezi meg és épülnek meg a legjelentősebb épületei. A második rész (Stambul) Kós I. világháború alatti isztambuli tevékenységébe enged bepillantást. Ebben az időben az akkor újonnan létrehozott Konstantinápolyi Magyar Intézet ösztöndíjasa volt. A harmadik rész (Erdély) Kós I. világháború utáni tevékenységét mutatja be, amikor az építész a Romániához csatolt Erdélyben telepszik meg és szervezi a kisebbségbe szorult magyarság életét.

A szervezők 2021. április 24-ig meghosszabbították a nyitva tartást és azt remélik, hamarosan személyesen is fogadhatják a látogatókat. A járványügyi helyzetre való tekintettel a kiállítás jelenleg nem látogatható, de az itt elérhető róla készült videót már több, mint tízezren megtekintették:

Közreműködő partnerek: Budapest főváros Levéltár, Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Magyar Nemzeti Levéltár, Székely Nemzeti Múzeum, Budapesti Történeti Múzeum, Országos Széchényi Könyvtár, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár.

Kurátorok: Kenyeres István és Anthony Gall.