Kortárs magyar ötvösművészeti kiállítás

Kortárs magyar ötvösművészek munkáiból látható kiállítás november közepétől Helsinkiben a Magyar Kulturális Intézetben.

Dátum: 2020 december 13. - 2021 január 29.
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet - Helsinki
Kaisaniemenkatu 10, 00100 Helsinki

A kortárs magyar ötvösművészet legjavát – arany- és ezüstékszereket, különleges éremsorokat és kisplasztikákat – mutatja be a helsinki Magyar Kulturális Intézet kiállítása, amely több mint két hónapig látható a finn fővárosban. 

A kiállítás kurátora Katona Katalin ötvösművész, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége Ötvösművészeti Szakosztályának vezetője, a kiállító művészek a szakosztály tagjai: Bicsár Vendel, Kálmán László, Katona Katalin, Kótai József, Molnár Éva, Oláh Sándor, Schuszter István, Tóth Zoltán.

A kiállítás azért jelent különleges csemegét az iparművészet iránt érdeklődőknek, mert az ”ötvös” sajátosan magyar fogalom és az ötvösök magyarországi képzése egyedülálló Európában. A kortárs magyar ötvösművészet gyökerei messzire nyúlnak vissza: az ötvösség több mint ezer éve a magyarság kultúrájának szerves része.

Kontinensünk nyugati felén ötvösség alatt az aranyművességet értik és ismerik, addig a kortárs magyar ötvösművészetre jellemző az anyaghasználat sokfélesége (ezüst, réz, bronz, vas, krómacél), a technikai sokszínűség (a hagyományos megmunkálásoktól a lézervágásig), a változatos formavilág és tematika. Ez a sokszínűség a kiállítás alkotásainál is megfigyelhető, ahol az ékszertől az éremsorokon, kisplasztikákon át a nagyobb méretű plasztikáig szerepelnek alkotások.