Japonizmus és Art Nouveau

Dátum:  április 24. - június 20.
Helyszín:  Japán, Hagi Uragami Múzeum
586-1 Hijako-macsi, Hagi-si, Jamagucsi 758-0074

A Tokiói Magyar Nagykövetség és Tokiói Magyar Kulturális Intézet által támogatott tárlat a budapesti Iparművészeti Múzeum remekművein keresztül mutatja be a japonizmus és az Art Nouveau kapcsolatát. A Japánban négy különböző helyszínen megtekinthető vándorkiállítás Fukusima után Jamagucsi tartományban nyílik meg április 24-én.

Forrás: Iparművészeti Múzeum

Forrás: Iparművészeti Múzeum

A 19. század második felében számos japán művészeti alkotás került be Európába, jelentős hatást gyakorolva a nyugati művészetre. A japonizmus a korszak népszerű irányzatát, az Art Nouveau-t sem hagyta érintetlenül. Az európai iparművészeti múzeumok ezzel egy időben megpróbáltak minél több japán tárgyat megszerezni: a budapesti Iparművészeti Múzeum megnyitásának évétől, 1872-től gyűjti a japán műalkotásokat.

Forrás: Iparművészeti Múzeum

Forrás: Iparművészeti Múzeum

A tárlat az Iparművészeti Múzeum közel kétszáz magyar és európai műtárgyán keresztül mutatja be a japonizmus és az Art Nouveau kapcsolatát, izgalmas betekintést nyújtva a japán művészet nyugati művészetre gyakorolt hatásaiba. A kiállításon egyebek mellett Tiffany, Gallé és a Daum-testvérek alkotásait, és a Zsolnay Porcelán Manufaktúra tárgyait is megtekinthetik az érdeklődők.

Jamagucsi (Hagi Uragami Múzeum) után a tárlat az Isikava Tartományi Múzeumban és a tokiói Panasonic Siodome Művészeti Múzeumban lesz látható.