II. Dél-Koreai Magyar Filmnapok

Dátum:  december 12. - december 13.
Helyszín:  CGV Myeongdong
Seoul, Jung-gu, Myeongdong-gil 14. Noon Square 8F

A magyar filmnapot hagyományteremtő szándékkal tavaly rendezte meg először az akkor frissen megnyitott szöuli Magyar Kulturális Intézet, a Dél-Koreai Magyar Kulturális Évad zárásaként. Az idén kétnapossá bővült magyar filmfesztiválon az elmúlt évek magyar filmtermésének kiemelkedő alkotásait vetíti le a szervező szöuli Magyar Kulturális Intézet két – filmforgalmazás szempontjából is - kiemelkedő helyszínen.

A december 12-13. között megrendezett 2. Dél-Koreai Magyar Filmnapok Szöul belvárosának legforgalmasabb sétálóutcáján található moziban veszi kezdetét. Másnap Busan városa ad otthont a magyar filmek seregszemléjének, mely a Busani Nemzetközi Filmfesztivál okán a koreai mozirajongók és filmforgalmazók legjelentősebb központja.

A magyar filmek fesztiválján öt filmet tekinthet meg a közönség: Tóth Barnabás Oscar-díjra jelölt „Akik maradtak” című filmjét, mely tavaly nagy sikerrel mutatkozott be Koreában, a Busani Nemzetközi Filmfesztiválon. Gárdos Éva: Budapest Noir és Mundruczó Kornél: Fehér isten című filmje mellett levetítik Rolf Schübel: Szomorú vasárnap című, magyar-német koprodukcióban készült alkotását, mely az egyik legismertebb magyar film Koreában. A magyar filmfesztivált Tóth Péter Pál: Az üvegfestő - Róth Miksa művészete című dokumentumfilmje zárja, melyhez kapcsolódva Róth Miksa szecessziós művészetét bemutató kiállítás nyílik a szöuli Magyar Kulturális Intézetben Megszínesített napfény címmel.

A szöuli Magyar Kulturális Intézetet 2019-ben nyitotta meg Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szöul belvárosában. Az intézmény azóta számos filmbemutatót szervezett. Szeptemberben Budapest tematikájú filmhétre invitálták a dél-koreai közönséget, részt vettek a EUINIC Filmfesztiválon és Magyar Film Napja alkalmából online promotálták a koreai nyelven elérhető magyar filmeket. A 2. Dél-Koreai Magyar Filmnapokkal a kulturális intézet fennállásának egy éves évfordulóját is ünnepli.

Az esemény az aktuális járványügyis szabályok szigorú betartása mellett zajlott.