Fény a természetben

Dátum: 2020 december 3. - 2021 január 15.
Helyszín:  Sofia Kultúrközpont
Kallvikinniementie 35, Helsinki

Különleges kárpitok láthatók a Magyar Kárpitművészek Egyesületének csoportos kiállításán a finn fővárosban. A helsinki Magyar Kulturális Intézet által szervezett tárlat a fények, a színek és a természet témakörét járja körül, ízelítőt adva a műfaj Magyarországon élő és határon túli magyar képviselőinek munkáiból.

A Fény a természetben, avagy a lélek napfényes tájai a kárpitművészetben című kiállítás központi témája a fény és a természet, mivel ezek – a földrajzi adottságokból következően –még hangsúlyosabbak az északi országok lakói számára. A művekben a fények, a színek, a természet jelenik meg belső, szubjektív élményein keresztül. A kiállítás kurátora Pasqualetti Eleonóra.

A Magyar Kárpitművészek Egyesülete 1996 óta fogja össze azokat a Magyarországon és határon túl élő magyar kárpitművészeket (Svájc, Franciaország, Belgium, Románia)., akik a XIV. században, Franciaországban kidolgozott „gobelin” kárpitszövési technika folytatói és megújítói. Az önkéntes alapon együtt alkotó művészcsoport a kortárs iparművészetben egyedülálló módon közös műveket is létrehoz, köztük több monumentális, 10-20 négyzetméter közötti művet, mely a világban egyedülálló teljesítmény. Az egyesület több mint száz nemzetközi kiállítás résztvevője és rendezője.

Az egyesület és a magyar kulturális intézményi hálózat együttműködése 2015-ben indult azzal a céllal, hogy megismertessék e jellegzetesen európai műfaj, a kárpitművészet magyar képviselőinek munkásságát. A most Helsinkiben bemutatott tárlat Róma, Zágráb, Bukarest, Szófia és Baku után érkezik a finn fővárosba, majd 2021 elején a tallinni Magyar Kulturális Intézetben mutatkozik be.

Lencsés Ida - Rózsakert, avagy a komutervilág előérzete

Lencsés Ida - Rózsakert, avagy a komutervilág előérzete