André Kertész kiállítás nyílik a Charleroi-i Fényképmúzeumban a brüsszeli Liszt Intézet támogatásával

Dátum: 2021 szeptember 25. - 2022 január 16.
Helyszín:  Fényképmúzeum, a Vallónia-Brüsszel Föderáció Kortárs Művészeti Központja
Av. Paul Pastur 11, 6032 Charleroi

A 20. század egyik legjelentősebb fényképésze, André Kertész munkáit mutatja be egyedi megközelítésben Belgium legjelentősebb fotómúzeuma. A tárlat azokon a képeken keresztül tárja fel Kertész egyedi látásmódját, amelyeket a művész a technikai újdonságnak számító Leica fényképezőgéppel készített és amelyek a fényképészetről alkotott felfogás megújításához vezettek.

Számos történész a "24 x 36 mm-es fotográfia atyjaként" tartja számon Kertészt, azonban még egyetlen tanulmány sem különböztette meg azokat a fényképeket, amelyek az innovatív Leica fényképezőgép használatának kezdetén, 1929 és 1936 között készültek. Élete végén Kertész minden képének negatívját a francia államnak ajándékozta, ezek aprólékos vizsgálatával és kiválogatásával készült el a kiállítás.

André Kertész Rue du Château, Paris, vers 1934. © Donation André Kertész, Ministère de la Culture, Médiathèque de l’architecture et du patrimoine, diff. RMN-GP

André Kertész Rue du Château, Paris, vers 1934. © Donation André Kertész, Ministère de la Culture, Médiathèque de l’architecture et du patrimoine, diff. RMN-GP

A tárlatnak helyet adó kortárs művészeti központot, Európa legnagyobb fényképmúzeumát 1987-ben hozta létre a Vallónia-Brüsszel Föderáció a Mont-Sur-Marchienne-i karmelita kolostorban. Az intézmény jelenleg 6 000 m²-en több mint 100.000 fényképet és 1,5 millió negatívot számlál.

A kiállítás kurátora Cédric de Veigy. A kiállítás széleskörű intézményi összefogással és a brüsszeli Liszt Intézet anyagi támogatásával valósul meg.