A Taste Atlas nevű gasztroportál összeállította a legjobb cukrászdák és azok ikonikus desszertjeit rangsoroló listáját, amelyen négy budapesti cukrászda is helyett kapott. A listán szereplő cukrászdák mindegyike az időtlen minőséget választotta a múlékony divat helyett – írja a portál a lista bevezetőjében.
A listában a 14-ik helyen a Daubner Cukrászda szerepel a Dobos tortájával, a 32-ik helyen a New York Kávéház a csokoládé tortájával, az 59-ik helyen a Gerbeaud a Dobos tortájával és a 65-ik helyen a Ruszwurm Cukrászda a Krémessel.
A Daubner Cukrászdát 1901-ben nyitotta meg Orosházán Daubner Béla. A második világháború után a cukrászdát államosították és Daubner Béla 11 évet ült börtönben „politikai okok” miatt. A család az 50-es végén Budapestre költözött. A népszerű cukrászdát ma a harmadik generáció egyik tagja, Daubner György cukrászmester vezeti. A rangsoroló gasztroportál szerint „a Daubner Cukrászdában felszolgált Dobos torta nagy elismerést váltott ki az ízek és textúrák tökéletes egyensúlya miatt, amely hűen követi a hagyományos receptet.”

A New York Kávéház az 1894-ben átadásra került New York Palota földszintjén helyezkedik el. Az eredetileg biztosítótársasági székházban működő kávéház a 19. század végén és a 20. század elején az irodalmi és a művészeti élet központja volt: művészek, írók és költők kedvenc gyülekezőhelyeként vonult be a történelembe. Ma az épületben szálloda működik és a Kávéház megőrizte a kulturális jellegét: helyet ad a New York Művészeti Páholynak, melynek keretében irodalmi esteket és kulturális eseményeket szerveznek.
Gerbeaud Emil 1870-ben vette át Kugler Henrik cukrászdáját és nyitotta meg saját nevén a mai Vörösmarty téren álló impozáns épületben. Gerbeaud Emil több cukrászati újdonságot dobott a piacra, ezek közül az első az akkor szinte ismeretlennek számító francia mignon volt, amelynek köszönhetően a cukrászda óriási népszerűségnek örvendett. A cukrászda hamar a belvárosi értelmiség gyakori találkozóhelyévé vált és több politikai klubnak és pártnak adott gyakori gyülekezési helyet. A második világháború után a cukrászdát államosították és Vörösmarty néven működött, majd 1985-től visszakapta az eredeti Gerbeaud Cukrászda nevet.

A Ruszwurm Cukrászdát 1827-ben alapította Schwabl Ferenc cukrász a Budai Várban. A fényűző, és egyben családias hangulatú, patinás cukrászdában a biedermeier bútorok műemlékként vannak számon tartva, akárcsak a cseresznyefából készült mahagóni berakásos pult. A cukrászda egyik érdekessége, hogy mindig női ágon öröklődött. Az államosítás után a cukrászdát bezárták, majd 1960-ban nyitották meg újra. A legendás Ruszwurm-krémest Lukács István cukrászmester kezdte el újra készíteni a 70-es években, felhasználva az eredeti kalkulációs könyvet, amiben minden Ruszwurm cukrász terméknek megvolt a receptje. Ez a krémes nagyobb odafigyelést igényel és aszerint kell frissen elkészíteni, ahogy fogy az üzletben. 1994-ben megvásárolta az üzletet a Szamos Marcipán névadójának tulajdonosa.
forrás: tasteatlas.com, daubnercukraszda.hu, newyorkcafe.hu, gerbeaud.hu, ruszwurm.hu