Magyar filmes gulyás Temesváron

null

A temesvári Victoria moziban só, bors és ... paprikás hét elé néznek a filmkedvelők! Július 3-7. között „Magyar filmes gulyás” címmel magyar filmvetítésekre kerül sor. Ízesítésükben mindenki találhat saját ínyére valót: zamatos vígjáték, keserédes dráma, szívfacsaró szerelem, pikáns irónia vagy vidám gyerekfilm.

Július 3-án, szerdán 20:30-kor, Groșan Cristina dramedy-jével, A legjobb dolgokon bőgni kell című alkotás az aradi születésű filmrendező első mozifilmje, melyben olyan harmincasokról mesél, akik egyszerre próbálnak megfelelni saját maguknak és a környezetüknek, miközben az életük alapvető döntéseit sem képesek meghozni.

null

Július 4-én, csütörtökön 20:00 órától Moldovai Katalin Elfogy a levegő című filmje lesz műsoron, amelyet Tordán megtörtént események inspirálták. A film főszereplője irodalmat tanít, diákjaival és kollegáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára, azonban az egyik szülő váratlanul feljelenti két 19. századi francia költő kapcsolatáról szóló film ajánlása miatt. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollegái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak. A film vetítése után Moldovai Katalin rendező és a filmet alapját képező történetet megélő tanárnő, Adela Stan online fognak a temesvári nézőkkel a filmről beszélgetni.

null

Július 5-én, pénteken 18:30-tól egy családi filmet vetítenek. Breier Ádám Lefkovicsék gyászolnak című filmje nemrég elnyerte a Legjobb elsőfilmes díjat a Magyar Mozgókép Díjátadón. Breier Ádám a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült első nagyjátékfilmje sok humorral beszél a generációs különbségekről, és legfőképpen arról: sosem késő megbocsátani.

null

Július 6-án, szombaton, 16:00 órától a kicsiket várját a nagyvászon elé: megnézhetik a Bogyó és Babóca legújabb összeállítását, Csengettyűk címmel. Bartos Erika újabb 13 rövid meséjét fűzte egybe Fazakas Kinga és M. Tóth Géza rendezőpáros. A filmbeli történetekre legjellemzőbb, vissza-visszatérő motívum az empátia, az odafigyelés, a folyamatos törekvés a mások kívánságainak, vágyainak teljesítésére.

null

Ugyancsak szombaton 17:30-tól Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmjét tekintheti meg a temesvári közönség. A filmben az érettségi egyfajta társadalmi rítusként, beavatási eseményként szolgát, amelynek során a karakterek szembesülnek az őket körülvevő világ minden visszásságával. Reisz Gábor látásmódja, humora, öniróniája, a felnőtté válás és az élet értelmének keresése egy újabb „felnövéstörténet” filmben teljesedik ki.

null

Július 7-én, vasárnap, 17:30-tól a korábban Oscar-díjra jelölt Koltai Lajos rendezte Semmelweis vetítésére kerül sor. A romantikában sem szűkölködő, fordulatokkal tele, izgalmas film egyszerre idézi meg a 19. századi Bécs hangulatát, egy korabeli kórház izgalmait, valamint Semmelweis Ignác úttörő felfedezését az orvostudományban.

null

A „magyar filmes gulyás”-válogatás vasárnap este ér véget, 20:00 órától Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjében valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében.

null