Kövi Pál, Ivan Patzaichin és Wichmann Tamás a Tusványoson

2024. július 23-28. között 33. alkalommal kerül sor a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborra, vagyis a Tusványosra. Ahogy az elmúlt években, idén is több programmal vagyunk partnerei az Erdély Café sátornak.

null

Július 26-án, pénteken 14 órától Teodor Frolu az Ivan Patzaichin – Mila 23 Egyesület alelnöke és Kósa András László, a bukaresti Liszt Intézet igazgatója beszélget Pataky István újságíróval a két világhírű evezős – Ivan Patzaichin és Wichmann Tamás – barátságáról. Illetve az idén tavasszal megnyitott Ivan Patzaichin Múzeumról, illetve a hamarosan bemutatásra kerülő Ivan Patzaichin dokumentumfilmből is láthat a közönség részleteket. A két olimpiai- és világbajnoki kiválóság legendás barátságának felelevenítése, illetve az egykori sportszemélyiségek emléke arra késztet bennünket, hogy tovább vigyük azt az eszményt, amelyért ők kiálltak.

fotó:magyarkonyhaonline

fotó:magyarkonyhaonline

Július 27-én, szombaton 12:30-tól kerül sor arra a beszélgetésre, amelynek középpontjában a 100 éve született Kövi Pál kerül. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója, Trucza Adorján, a Taste of Trasylvania vezetője, illetve Kósa András László, a bukaresti Liszt Intézet igazgatója eleveníti fel a világhírű Kövi Pált. A Balassagyarmatról indult, agráripari egyetemi tanulmányokat Kolozsváron folytató egykori aktív labdarúgó Kövi Pál (avagy Paul Kovi) a gasztronómia emblematikus alakja volt az észak-amerikai kontinensen. Romániában az Erdélyi lakoma könyv szerzőjeként ismert. 1980-ban, a Kriterion gondozásában megjelent könyv a mai napig gasztronómia alapműnek számít, amely tavaly új kiadásban jelent meg. Idén végre román fordításban is elérhető lesz. A kötetről, Kövi Pálról, illetve az őszre tervezett Kövi Pál-centenáriumi eseményekről fogunk beszélgetni, amelyekre Budapesten, Bukarestben és a Gyímesi Skanzenben kerül sor.