2024-ben tíz magyar étterem szerzett Michelin-csillagot

fotó: Michelin Guide

fotó: Michelin Guide

A Michelin Guide Hungary étteremkalauz 2024-es kiadásában 78 magyarországi étterem ajánlása található, ebből 34 budapesti és 44 vidéki. Az elmúlt évek magyar gasztronómiai sikere tovább folytatódik, immár 10 magyar étterem rendelkezik Michelin-csillaggal. A tavalyi díjazottak közül mindenik meg tudta tartani minősítését: két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, míg egy-egy Michelin-csillaggal az esztergomi 42, valamint a budapesti Salt, Costes, Borkonyha, Babel, Rumour és Essencia étterem rendelkezik továbbra is. Újonnan pedig az őriszentpéteri Pajta csatlakozott – jelentették be a Michelin Guide budapesti díjátadóján.

Az ár-érték arányt minősítő Bib Gourmand ajánlást 10 étterem kapott: az Újváros bisztró (Szarvas), az N28 Wine and Kitchen (Budapest), a Goli (Budapest), a Platán bisztró (Tata), a Macok (Eger), a Morzsa (Pécs), a Casa Christa (Balatonszőlős), a Sparhelt (Balatonfüred), a Kistücsök (Balatonszemes) és az Anyukám Mondta (Encs) is.

Külön értékelték fenntarthatóságot, melyért Micheli Zöld Csillag jár, amit 2024-ben a zebegényi Natura Hill érdemelte ki, az év nyitása pedig Pohner Ádám séf nevével fémjelzett Iszkor nevű mályinkai étterem lett, amely a Michelin Guide Bib Gourmand listájára is felkerült.

A legjobb szervízért járó díjat a szintén Bib Gourmand minősítést kapó N28 Wine and Kitchen nyerte el. Lendvai Levente (Virtu) vehette át a legjobb fiatal séfnek járó díjat, míg Székely Mátyás, az esztergomi 42 munkatársa a legjobb sommeliernek járó elismerést.

A Selected Restaurants válogatásba a budapesti Szaletly, Kollázs, Zazie Bistro, Cut & Barrel, Virtu, Alelí és Bilanx, a biatorbágyi Füge, a tihanyi Sho Tihany és a szentendrei Teyföl került be 2024-ben.

A Guide Michelin étterem- és szállodakalauz, amelynek Michelin-csillagnak nevezett elismerése a tökéletesség nemzetközi szimbólumává vált a szakácsművészet területén. A Michelin cég eredetileg az autógumik népszerűsítése miatt talált ki a kalauzt, mely különleges éttermeket és szállodákat tömörített. A Michelin-ajánlásról inspecteur-ök döntenek, egy csillaggal minősíti a „kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő” éttermeket, két csillagot kap az a kitűnő étterem, ami miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni, három csillagot pedig azok a helyek, amelyek látogatása külön utazást is megér.

forrás: infostart.hu