Gyimesi Skanzen Panzió, Borospataka 65

A Gyimesi Skanzenben megvalósuló Taste of Transylvania Gasztrofesztivál célja az erdélyi gasztronómiai kultúrában egy új fejezetet nyitni. A fesztivál elindult azon az úton, ami a gasztronómiai hagyományaink és készségeink újrafelfedezéséhez és az eltűnőben lévő örökségünk megmentéséhez vezet. A fesztivál célja, hogy Erdély, ez a különleges és kissé eldugott táj visszakerüljön a nemzetközi gasztronómiai térképre, mint egy új, mégis időtlen desztináció. A fesztivál lehetőséget nyújt Michelin csillaggal kitűntetett séfek által készített ételek kóstolására, de tehetséges kisvállalkozó szakácsok bemutatkozására is, kapcsolódási pontot biztosítva a romániai és a magyarországi séfek számára.
A fesztivál gazdag programjában lesznek demonstratív főzések, kockaasztal beszélgetések, könyvbemutatók, koncertek és gasztrofilmvetítések, de lesz Nagy Zakuszkafőzés is és Közösségi pityókaszedés, a sok ételkóstolást ellensúlyozó testmozgásként.
A fesztiválon olyan séfek főztjét lehet majd megkóstolni, mint a Michelin ajánlással rendelkező Thür Ádám (IKON), vagy a Michelin csillaggal rendelkező Rácz Jenő (Rumour), Makai Edina és Oberritter Áron (Salt), Veres István, valamint a két Michelin csillaggal rendelkező Mészáros Ádám (Bistro Sparhelt). Továbbá olyan kiváló séfek fogják tudásukat és tehetségüket villogtatni Gyimesben, mint Szőcs Előd, Mizsei János (MÁK), Molnár Márk (Costes Downtown), Szabadfi Szabolcs, aka Szabi, a pék (Panificio il Basilico), Bíró Dániel (Zazzie), Bíró Lajos (Buja disznók), Lőrincz Szilárd (One Soul), Gáll Tímea, Szakács József (Truffle), Huszár Mátyás (Vasüzlet), Tanács Norbert (Hedo Bar), Kovács József (Oxygen Restro), Kovács Gábor Áron (Castle) és Wolf András (Gundel).
A fesztivál örömfőzdéjében Alíz és a mamák fognak főzni a fesztivál séfjeivel, míg a fesztivál zenei színpadán olyan zenekarok fognak fellépni esténként, mint a Szalonna és bandája vagy a Sarmalele reci (Hideg töltöttkáposzták).
A Kövi Pál sátorban kockaasztal beszélgetésekre és könyvbemutatókra kerül majd sor, ahol olyan témákról lesznek beszélgetések, mint a helyben termesztett fűszerek, az esztenák, mint gasztropontok, transzilvanizmus a gasztronómiában, az új román konyha, kajafotózás a közösségi médiában (ha nincs fotó, meg se ettük?), de szó esik még a kávé és a gin világáról és még a késkészítésről is.
A skanzen Csűrjében pedig intézetünk hozzájárulásával levetítjük a Hyppolit, a lakáj (r. Székely István, 1931) és az Egy szerelem gasztronómiája (r. Madarász Isti, 2017) filmeket.
A fesztivál részletes programja: https://tasteoftransylvania.eu