Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig

kiállítás

Dátum:  március 14. - április 7.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Román Nemzeti Parasztmúzeum, Media terem
Pénzverde u. 3. / Monetăriei 3.
null

Kik és hogyan főztek sört Magyarországon? Miért Kőbánya vált a magyar sörgyártás fellegvárává? Bor- vagy sörivó a magyar? Polgári vagy munkásital a sör? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik e sörtörténeti kiállításunk, melyen a magyarországi sörfőzés és sörfogyasztás történetét mutatjuk be.

Forrás: mkvm.hu

Forrás: mkvm.hu

A kiállításon bemutatjuk honfoglaló őseink italkultúráját, a középkori sernevelőket, a német és cseh sörfőzést és a napjainkban virágkorukat élő kisüzemi főzdéket. Emellett megtudhatjuk azt is, hogyan készül a sör, miként lesz az árpából maláta, mi a különbség az alsó- és felsőerjesztésű sörök között. Végül választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy a polgárság vagy a munkásosztály kedvelt itala volt-e a sör, és hogyan irányították ezt a propaganda különböző eszközeivel.

A sör története szinte egyidős az emberiséggel. Már az ókor kezdete előtt, a Kék-Nílus völgyében is készítettek sört, ezt bizonyítja egy Szudánban kiásott, közel 7000 éves edény, amelyben sör maradványait mutatták ki. A párizsi Louvre múzeumban őrzött, i.e. 2000 évvel kőbe vésett törvénytár őrzi 360 paragrafusban a sörfőzés, sörminőség, sörkereskedelem szabályozását. Az ókori görögök is ismerték az „árpabort”, görög és római történetírók, Dioszkoridész, Plinius, Antiochus alaposan beszámolnak a mámorító, túlzott fogyasztás esetén fejfájást okozó italról. A germánok szerint az égbolt egyetlen hatalmas söröző üst, az ital a Walhallában patakokban folyik.
Az európai sörtörténet legnagyobb középkori hagyománya a kolostorokhoz, a szerzetesekhez kötődik. Már az 5. században felvirágzott ez a kolostori ipar, a sörfőzés technikája és receptje, a hozzá szükséges komlótermesztéssel együtt.
A XII. században a családi otthonokban is főztek sört és a középkor végére a söripar súlypontja áttevődött a városokba. A városok sörfőzési jogokat kaptak, a XIV. század közepére például Hamburg kereskedelmének egyharmadát a sör tette ki.
Az újkorban kialakultak a nemzeti sörszokások, technológiák, sörfajták, márkanevek és máig élő fogalmak. Angliában a tömeges sörfőzés VIII. Henrik idejében virágzott fel és ugyanekkor terjedtek el az ale fajták. Kialakultak azok a modern jogintézmények, amelyek a sör minőségének ellenőrzését és védelmét szolgálták.
Törést jelentett az európai sörfejlődésben a harmincéves háború, az újrakezdés után pedig nagy technikai fejlődés vette kezdetét és a sör készítése hamar modern technikává, sőt tudománnyá vált. Egyebek mellett létrejöttek azok a technológiák, amelyekkel hosszabb ideig eltartható, tehát nagy távolságú külkereskedelemre alkalmas sörök állíthatók elő. Ma már nemzetközi, sőt globális ipari folyamatok zajlanak a sörgyártás vállalatainak körében is. Megbízható módon a bolygó bármely részén elő lehet állítani bármely sörmárkát.

A kiállítást megnyitja és bemutatja dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója

A kiállítás 2024. április 7-ig tekinthető meg.

forrás: mkvm.hu, elte.hu, Wikipedia

null