17. Bukaresti Magyar Filmhét

Dátum:  november 12. - november 19.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Román Parasztmúzeum moziterme, Liszt Intézet
Bukarest

2023. november 12–19. között tizenhetedik alkalommal szervezzük meg a Bukaresti Magyar Filmhetet, mely a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest márkanevévé vált rendezvénye. A filmművészet bukaresti kedvelői már tudják és várják azt a novemberi hetet, amikor magyar filmek kerülnek a Román Parasztmúzeum mozijának nagyvásznára, hiszen ez a magyar film ünnepe a román fővárosban.

Az egyhetes eseménysorozaton az elmúlt évben elkészült filmekből válogatunk, olyan alkotások kerülnek vetítésre, amelyek nemzetközi filmfesztiválokon elismeréseket szereztek, illetve eddig még nem voltak láthatóak a román fővárosban.

Fotó: 24.hu

Fotó: 24.hu

A Filmhét szokásos hétfői filmes megnyitóját megelőzi idén is a fesztiválunk 0-ik napjaként emlegetett vasárnapi rendezvény, melynek intézetünk ad otthont (Gina Patrichi u. 8. sz.): a FILM – HANG – MESTER című kiállítás a film hangmesteri munkáját mutatja be a kortárs magyar filmipar 10 reprezentatív filmes alkotása révén. A megnyitón jelen lesz Zányi Tamás, érdemes művész, Balázs Béla-díjas hangmester, aki több mint 100 magyar film hangját készítette, és aki a számos magyar szakmai díj mellett elnyerte a Saul fia film hangmesteri munkájáért a Vulcain-díjat a Cannes-i Filmfesztiválon (2015), valamint az Arany Orsó-díjat Los Angelesben a Motion Picture Sound Editors egyesülettől (2016).

A kiállítás megnyitóját követően levetítjük Kiss Gergő Összhang című dokumentumfilmjét, amit 2004-ben készített a Foley technikáról (zörejezés a hang-utómunka során), a Magyar Iparművészeti Egyetemen, a Vizuális Kommunikáció Tanszék videó szakán.

Szilágyi Fanni: Veszélyes lehet a fagyi

Szilágyi Fanni: Veszélyes lehet a fagyi

A 17. Bukaresti Magyar Filmhét megnyitóján Szilágyi Fanni Veszélyes lehet a fagyi című filmjét vetítjük a rendezőnő és a film főszerepét játszó Stork Natasa jelenlétében, aki ezért a szerepéért megkapta a New York-i Film Week fesztivál legjobb női főszereplőjének járó elismerést. Stork Natasa ebben a filmben egy egypetéjű ikerpárt játszik és a történet e két szemszögből körvonalazódik a néző számára, úgy, hogy Stork Natasa tulajdonképpen négy szerepet játszik. 

Moldovai Katalin: Elfogy a levegő

Moldovai Katalin: Elfogy a levegő

Az elmúlt évek magyar elsőfilmes sikereinek „laboratóriuma” a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programja keretében elkészült filmek közül, a bukaresti közönség, a nyitó film mellett (Veszélyes lehet a fagyi) romániai premierben láthatja a nemrégiben Varsóban három díjjal kitűntetett Elfogy a levegő című filmet, az erdélyi születésű Moldovai Katalin rendezésében, aki elkíséri filmjét Bukarestbe, valamint a Látom, amit látsz filmet Szabó Mátyás rendezésében. Az Inkubátor Program 2015-től működik a Magyar Nemzeti Filmintézet keretében, és azzal a céllal jött létre, hogy első, egészestés (min. 70 perces) filmek elkészülését támogassa. A program lehetőséget teremt a fiatal rendezők innovatív, kísérletező alkotói bemutatkozására, és kiemelt célja, hogy biztosítsa a magyar film műfaji sokszínűségét. A program által a Nemzeti Filmintézet célja, hogy a fiatal pályázó filmesek megismerjék az NFI támogatási rendszerét, és megfelelő referencia szerzése révén a későbbi pályázatokban minél sikeresebben szerepeljenek, ami számos Inkubátor programban készült első filmnél már megtörtént, hisz ezek a filmek éppúgy díjakat hoznak nemzetközi fesztiválokról, mint a nagyobb költségvetésből készült, tapasztaltabb rendezők által készített alkotások.

Az elmúlt időszak a fantasy műfaj éve volt a magyar filmgyártásban, a Filmhét keretében három fantasy filmet is bemutatunk: Madarász Isti Átjáróház című filmje egy elsőre kissé morbidnak tűnő, de annál mulatságosabb témát dolgoz fel: azt, hogy az igaz szerelem a síron túl is kitart. Szabó Mátyás Látom, amit látsz című filmje egy másfajta szerelmet mutat be: szubjektálás segítségével a film főhőse a szeretett lány szemein keresztül látja a világot, és a harmadik fantasy egy gyerekeknek szóló mesefilm, El a kezekkel a Papámtól!, amelyet Dobó Kata és Gulyás Buda rendeztek.

Császi Ádám: Háromezer számozott darab

Császi Ádám: Háromezer számozott darab

Császi Ádám második nagyjátékfilmjében újra egy aktuális témához nyúlt – a 2014-ben, a 8. Bukaresti Magyar Filmhéten bemutatott Viharsarok után, nyolc évvel később a roma identitás megítéléséhez nyúl hozzá Háromezer számozott darab című filmjében.

Buvári Tamás: A másik érintése

Buvári Tamás: A másik érintése

Buvári Tamás A másik érintése című filmjében egy mindannyiunk számára túlságosan ismerős szituációt visz el a végletekig, a filmben az emberi érintés hiányát ábrázolja egy háromtagú család történetén keresztül. A különleges hangulatú road movie bukaresti bemutatóján jelen lesz a rendező is.

Tősér Ádám: Blokád. Fotó: Szvacsek Attila

Tősér Ádám: Blokád. Fotó: Szvacsek Attila

Tősér Ádám politikai krimik izgalmát kínáló filmje a Blokád, amelyet a rendező jelenlétében vetítünk, látványosan, de a megtörtént eseményeknek megfelelően, a kor valóságos szereplőit is felsorakoztatva idézi meg az 1990 októberében, Budapesten megtörtént feszültségekkel teli napokat. 

Gazdag Gyula: A sípoló macskakő

Gazdag Gyula: A sípoló macskakő

A magyar filmművészet mindig is a világ élvonalába tartozott. Felejthetetlen alkotások sorát lehetne számba venni, melyek közül évek óta a Magyar Filmarchívum digitalizációs programjában újabb és újabb alkotások kerülnek felújításra. Ezek rendszeresen helyet kapnak a Bukaresti Magyar Filmhét programjában is, sőt Intézetünk elindított egy Magyar Klasszikusok sorozatot, amelyben a Magyar Filmarchívum felújítási munkáiból mutatunk be. Idén a Filmhét keretében Gazdag Gyula A sípoló macskakő című filmjét láthatjuk, amely az egyik legjobb példája a magyar direct cinema műfajnak, és amelynek Gazdag Gyula meghatározó alakjaként vált ismertté. Gazdag Gyula alkotói módszerének jellegzetessége, hogy műfajra való tekintet nélkül próbálta meg a szocialista rendszerben tapasztalható abszurditást komédiába fordítani, szarkasztikus humorral ábrázolni. Ezt a filmet mindössze 24 évesen forgatta, és ez volt az első filmje, melyet rendszerkritikus hangvétele miatt az elkészülte után betiltottak, mégis 1972-ben bemutathatta a magyar közönségnek, és noha 1973-ban a Magyar Filmkritikusok a Legjobb első filmes rendező díjával tűntették ki, nemzetközi premierre 1979-ig kellett várnia. Gazdag Gyula jelenleg a Los Angeles-i UCLA film- és TV tanszék meghívott professzora és a Sundance Nemzetközi Filmfesztivál rendezői műhelyének művészeti vezetője.

Szarka Nóra: Olimpiai álom Erdélyben

Szarka Nóra: Olimpiai álom Erdélyben

A Filmhét dokumentumfilmes programjában idén két sport témájú film lesz látható: a Szarka Nóra rendezte Olimpiai álom Erdélyben című dokumentumfilm az 1940-es évekbeli téli olimpia megrendezésének előkészületeit meséli el. A film bemutatja a meg nem valósult erdélyi téli olimpia ötletét, a terveket és Borsafüredet, a még ma is álló létesítményekkel együtt – ezekről majd Csortos Szabó Sándor, a film producere fog mesélni a bukaresti közönségnek. A Borsody István rendezte Ezüstcsapat című dokumentumfilm, amelyet a rendező jelenlétében vetítünk, az 1938-as franciaországi világbajnokságon ezüstérmet szerző, és érdemtelenül feledésbe merülő magyar válogatottról szól, és arról, hogy az ötvenes években miért hallgatták el Magyarországon az 1938-as vb-ezüstöt, így nem csoda, hogy felnőtt egy korosztály, amelynek tagjai erről szinte semmit sem tudtak. 

 Borsody István: Ezüstcsapat

Borsody István: Ezüstcsapat

Kisjátékfilmes összeállításunkban idén bemutatjuk a Filmtett Workshop filmjeit. A kolozsvári Filmtett Egyesület évente szervez nyári tábort, ahol neves magyar filmesek (forgatókönyvírók, rendezők, vágók, hangmérnökök, producerek) irányításával a fiatal pályakezdő filmeseknek lehetőségük van egy kisjátékfilmet forgatni, betekintést nyerve ezáltal a filmkészítés összes fázisába, a forgatókönyv megírásától, az előkészítésen, gyártáson, forgatáson keresztül egészen a vágásig és hang-utómunkáig. Intézetünk évről-évre támogatja ezen kezdeményezést, és idén a Filmhét keretében bemutatjuk a 2023 nyarán, a 19. Filmtett tábor keretében készült filmeket.

M. Tóth Géza, Fazakas Kinga: Bogyó és Babóca 5. – Hónapok meséi

M. Tóth Géza, Fazakas Kinga: Bogyó és Babóca 5. – Hónapok meséi

Nem maradnak fiatal nézőink sem nagyvásznon látható filmes élmény nélkül: számukra a Bogyó és Babóca nagysikerű filmsorozat újabb fűzérét vetítjük, ezúttal a Hónapok meséit, az Oscar-díjra is nevezett M.Tóth Géza rendezésében, akinek e film elkészülésében Fazakas Kinga volt a társrendezője. Az animációs filmben az évszakok váltakozását tizenkét rövid történetben követhetjük végig, amint a természet minden hónapban közös játékra hívja a szereplőket. A Dobó Kata és Gulyás Buda rendezte élőszereplős mesefilm, az El a kezekkel a Papámtól! című film különleges látvány- és fantáziavilággal és sok zenével. A film csodálatos látványvilágához hozzájárultak Bárdosi Ibolya jelmezei, akinek munkásságát a 12. Bukaresti Magyar Filmhét keretében, a Film-Jel-Mez című kiállításon láthatta korábban a bukaresti közönség.

A Filmhetet november 19-én vasárnap, a Nyugati nyaralás című vígjátékkal zárjuk, amelyben újra egy közönségkedvencet készített a Tiszeker Dániel – Lévai Balázs rendező-páros. A film főhőse egy ügyes autószerelő, aki a 80-as évek Magyarországán az útlevél-tiltásnak esik áldozatául, és amit úgy játszik ki családjával, hogy nyugaton nyaraló magyarok helyett inkább nyugatról érkező turisták lesznek a Balatonon, és a vígjáték műfaj „receptje” szerint a szükséges bonyodalmakat az okozza majd, hogy ezáltal egyenesen a hidegháborúba hajtanak bele. A film vetítése után Lévai Balázs társrendező és a film producere fog a közönség kérdéseire válaszolni.

Tiszeker Dániel, Lévai Balázs: Nyugati nyaralás

Tiszeker Dániel, Lévai Balázs: Nyugati nyaralás

A Bukaresti Magyar Filmhét helyszíne a Román Parasztmúzeum Horia Bernea Stúdiója (Monetăriei/Pénzverde utca 3.), illetve a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest (Gina Patrichi u. 8.).

A filmeket román felirattal vetítjük.

Jegyek a www.eventbook.ro weboldalon, és a Román Parasztmúzeum mozijának jegypénztárában kaphatók.

Program:
november 12., vasárnap
19.00: FILM-HANG-MESTER
kiállítás
helyszín: Liszt Intézet
meghívott: Zányi Tamás (hangmester)

november 13., hétfő
19.00: Megnyitó: Szilágyi Fanni: Veszélyes lehet a fagyi
2022, dráma, 90’
Q&A: Szilágyi Fanni (rendező), Stork Natasa (színésznő)

november 14., kedd
18.00: Madarász Isti: Átjáróház
2022, romantikus vígjáték, fantasy, 104’

20.00: Császi Ádám: Háromezer számozott darab
2023, dráma, fekete komédia, 93’

november 15., szerda
18.00: Szarka Nóra: Olimpiai álom Erdélyben
2022, dokumentumfilm, 50’
Q&A: Csortos Szabó Sándor (producer)

20.00: Moldovai Katalin: Elfogy a levegő
2023, dráma, 104’
Q&A: Moldovai Katalin (rendező)

november 16., csütörtök
18.00: Filmtett Workshop filmjei
2023, kisjátékfilmek, animációk, 106’
Farkas Ágnes Anna: Füstös, de nem rossz / kisjátékfilm, 15’
Incze Kata: Jobb levegő / kisjátékfilm, 13’
Pánczél Kata: A hímek szépek / animáció, 5’
Fogarasi Orsolya: Milyen illatot vinnél az űrbe? / animáció, 3’
Kállai Kamilla: Silhouette / animáció, 4’
Budrala Sára: Szonjarebeka / kisjátékfilm, 14’
Lokodi Melinda: Purple Yarn / animáció, 2’
Bera Viktória: Relax / animáció, 4’
Ördög Kinga: The Bud, the Hill And the Dice / animáció, 2’
Fazakas Lehel: Tündérpiknik / kisjátékfilm, 12’
Hajdu Szabolcs: Minefield's Night / kisjátékfilm, 28’
Operatőri etűd / kisjátékfilm, 4’

20.00: Buvári Tamás: A másik érintése
2023, dráma, 96’
Q&A: Buvári Tamás (rendező)

november 17., péntek
18.00: Gazdag Gyula: A sípoló macskakő
1971, társadalmi dráma, szatíra, 105’, 2K restaurált

20.00: Szabó Mátyás: Látom, amit látsz
2023, dráma, romantikus fantasy, 104’

november 18., szombat
16.00: M. Tóth Géza, Fazakas Kinga: Bogyó és Babóca 5. – Hónapok meséi
2023, rajzfilm, 70’

18.00: Borsody István: Ezüstcsapat
2023, dokumentumfilm, 50’
Q&A: Borsody István (rendező)

20.00: Tősér Ádám: Blokád
2022, dráma, 104’
Q&A: Tősér Ádám (rendező)

november 19., vasárnap
17.00: Dobó Kata, Gulyás Buda: El a kezekkel a Papámtól!
2021, családi film, fantasy, 96’

19.00: Tiszeker Dániel, Lévai Balázs: Nyugati nyaralás
2022, vígjáték, 105’
Q&A: Lévai Balázs (rendező)

null