Elindult a nevezés a 10. Savaria Filmszemlére

A Savaria Filmakadémia Egyesület meghirdeti a 2023-ban 10. alkalommal megrendezésre kerülő Savaria Filmszemlét. A szemle és konferencia célja továbbra is az, hogy évről-évre felkutassa, összegyűjtse és Szombathelyre hívja a Kárpát-medence magyar kulturális értékeit bemutató filmeket és alkotóikat.

A pályázók köre: A szemlére olyan magyar, a Kárpát-medencéből érkező alkotók pályázhatnak, akik a magyarságról, magyar kulturális értékekről, jelenségekről, jeles, ma is élő, vagy történelmi személyiségekről készítették pályaművüket, és azt a kiírt kategóriák valamelyikébe jelölik. A szemlére pályázhatnak továbbá a magyar és kárpát-medencei egyetemek hallgatói vizsga-, illetve diplomafilmes alkotásaikkal.

A 2023-as kiírás tematikája, kategóriái:

1. Képzőművészet
2. Néprajz
3. Zene (nem videoklip)

A kategóriákba elsősorban rövid és egész estés dokumentumfilmeket, ismeretterjesztő kisjátékfilmeket, valamint filmetűdöket várunk. Tartalmukat tekintve a kiírt témakörökhöz köthető kiemelkedő művészeti/kulturális személyiségeket bemutató portrék, művészeti/kulturális közösségeket, művészeti irányzatokat, a Kárpát-medence tájegységei szerinti kulturális/népművészeti jellegzetességeket bemutató filmek egyaránt bekerülhetnek a szelekcióba. Fontos szempont, hogy az érték- és hagyományőrzés mellett a jelenleg is zajló kulturális/művészeti változások és irányzatok is helyet kaphassanak, éppen ezért hívjuk a fiatal alkotókat is, hogy itt mutassák be első alkotásaikat.

Kategóriánként az első három helyezett filmalkotás pénzdíjban részesül. A diákfilmeket külön is értékeli a szakmai zűri, valamint kiosztunk különdíjakat is.

Beküldési határidő: 2023. február 15. 23:59. A határidő után érkező pályázatokat nem áll módunkban elfogadni.

Azonos alkotóktól származó több nevezés esetén minden pályaműhöz külön pályázati adatlap beküldését kérjük. Helyes kitöltés után a nevezésben megadott e-mail címre küldjük a visszaigazolást, és a filmek feltöltésével kapcsolatos tudnivalókat. Ha 24 órán belül nem érkezik meg a visszaigazolás, kérjük jelezze a savariafilmszemle@gmail.com e-mail címen.

A nevezéssel, témakörökkel, lebonyolítással kapcsolatos kérdéseket Lovass Tibor alapító elnöknek kérjük küldeni, a lovasstibor@gmail.com email címre.

A pályaműveket az alábbi online űrlap kitöltésével lehet nevezni.