A magyar-belga diplomáciai kapcsolatok centenáriuma

null

A magyar-belga diplomáciai kapcsolatok felvételének centenáriumát ünnepli Magyarország brüsszeli nagykövetsége és a brüsszeli Liszt Intézet

2022. február 21-én, az első magyar nagykövetség épületén elhelyezett emléktábla ünnepélyes felavatásával vette kezdetét a magyar-belga diplomáciai kapcsolatok centenáriumi programsorozata. Az elegáns ixelles-i városrészen található Rue de Florence 5. szám alatti emléktáblát Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Sophie Wilmes belga miniszterelnök-helyettes és külügyekért, európai ügyekért, külkereskedelemért és szövetségi kulturális intézményekért felelős miniszter avatta fel.

null

Az első brüsszeli külképviselet létrehozásáról 1922-ben döntött a magyar kormány. Woracziczky Olivér gróf, II. osztályú követségi tanácsos 1922. február 20-án adta át megbízólevelét a belga külügyminiszternek. Ez a történelmi esemény tekinthető a centenáriumi évforduló kezdetének.

2022. február 21. és 2023. február 19. között Magyarország brüsszeli nagykövetsége és a brüsszeli Liszt Intézet egész évre kiterjedő programsorozatot szervez. Belgium legjelentősebb intézményeivel együttműködésben kulturális, tudomány- és sportdiplomáciai programok kerülnek bemutatásra.

A rendezvények sorában kiemelkedő fontossággal bír a külképviselet gondozásában napvilágot látó kiadvány és a Liszt Intézet gondozásában megjelenő történelmi könyv bemutatása. A magyar-angol és francia-holland nyelveken megjelenő kiadvány és könyv olvasmányosan mutatja be az elmúlt száz év diplomáciai eseményeit, illetve a két ország történelmének kapcsolódási pontjait. A nemzetközi együttműködés jegyében, a belga és a magyar posta egy-egy exkluzív bélyeg kiadásával tiszteleg a centenáriumi év előtt. Tökéletes példája az összefogásnak a Manneken Pis szobrocska, Belgium egyik legismertebb szimbólumának magyar ruhába öltöztetése is. A kooperáció a film és a sport területére is kiterjed. A mozikedvelők a Belga Királyi Filmarchívummal, CINEMATEK-kel együttműködésben bemutatandó magyar fókusz és a Liszt Intézetben szervezetett Nagylátószög - 120 éves a magyar film című kiállítás során ismerhetik meg a magyar film klasszikus alkotásait. Az amatőr és professzionális sportolók a Teqball programon keresztül fedezhetik fel a magyar sportinnovációt.

A centenáriumi évben a szervezők a brüsszeli megjelenés mellett regionális programokra is fókuszálnak. Az Antwerpeni-magyar kulturális párbeszéd programsorozat alatt kiállításon, koncerten és könyvbemutatón is részt vehet a közönség, de üzleti találkozókra, szakmai kerekasztal beszélgetésekre és online konferenciákra is sor kerül.

A programok célja az évszázados múltra visszatekintő kétoldalú kapcsolatok megerősítése és új partnerségek, együttműködési lehetőségek feltérképezése és kiaknázása Magyarország külpolitikai és külgazdasági célkitűzéseinek megfelelően.

A centenáriumi év aktualitásairól képes és videótartalmakat közvetít a brüsszeli Liszt Intézet a honlapján és közösségi média felületein.

A kiemelt programok részletes bemutatása

  • Magyarország brüsszeli nagykövetségének gondozásában kerül kiadásra az elmúlt 100 év kétoldalú diplomáciai eseményeit fényképekkel és eredeti dokumentumokkal illusztrált kiadvány, amely 1000 példányban, négy nyelven kerül az érdeklődők kezébe. A kiadvány a külképviselet megnyitása óta történt legfontosabb diplomáciai eseményeket mutatja be.
  • A Liszt Intézet gondozásában kerül kiadásra az Interconnections – Fejezetek a magyar és belga történelmi kapcsolatokból című könyv, magyar-angol és francia-holland nyelveken, mely olvasmányosan mutatja be a két ország történelmének kapcsolódási pontjait a honfoglalástól napjainkig. A Wittlinger Gabriella történész által jegyzett több mint százoldalas, fotókkal, és kordokumentumokkal illusztrált kötet bemutatója alkalmával a szerző előadást tart a két ország közös történelmi kapcsolódási pontjairól, annak legérdekesebb fordulatairól, szereplőiről.
  • A Magyar Posta és a belga BPost közreműködésével exkluzív, egyedi emlékbélyegek készültek a centenáriumi évre, a centenáriumi logó megjelenítésével.
  • Brüsszel egyik legismertebb turisztikai látványosságát, a Manneken Pis szobrot magyar viseletbe öltözteti a Liszt Intézet és a Nagykövetség. Az öltözék terveket a Magyar Operaház jelmeztervezői készítették el.
  • Az Antwerpeni-magyar kulturális párbeszéd sorozat fokozott flandriai megjelenésre fókuszál. A különböző helyi partnerekkel együttműködésben bemutatott sorozatban az Építs nekem hajlékot című zsinagóga kiállítást, jiddis népköltészetet megzenésítő koncertet és könyvbemutatót láthat a közönség.
  • 2022. április 20-án nyílik a 120 éves a magyar film című kiállítás a brüsszeli Liszt Intézetben, melynek célja, hogy átfogó képet adjon a hazai filmművészet és filmipar múltjáról és jelenéről. Az interaktív kiállítás különleges időbeli utazásra hívja a látogatót, mely a film megszületésétől, a némafilmkorszakon és a hangosfilm feltalálásán át, napjainkig vezet. A kiállítással párhuzamosan, a brüsszeli CINEMATEK-ben, a Belga Királyi Filmarchívumban ünnepélyes keretek között veszi kezdetét az a kéthetes vetítéssorozat, mely a magyar filmgyártás 120 évének klasszikusait vonultatja fel.
  • Belgium legjelentősebb Holokauszt emlékmúzeuma, a mecheleni Kazerne Dossin ad helyet a Missing Stoires című kiállításnak, amely Hermann Ildi fotográfus fotódokumentációját mutatja be, melyet New Yorkban élő magyar zsidókról készített. Az egész Európát, így Magyarországot és Belgiumot is megrázó történelmi pillanat a közös sebek és közös sérelmek útján tárja fel a történelem sötét fejezetét, a kultúra útján szólítva meg a nagyközönséget, hogy egy hasonló katasztrófa soha többé ne fordulhasson elő.
  • 1923-27 és 1946-1948 között zajló gyermekmentő akciók keretében több mint húszezer magyar gyermek érkezett Belgiumba. A mentőakció keretében a gyermekek lehetőséget kaptak arra, hogy hosszabb-rövidebb időre kikerüljenek szülőhazájuk történelem sújtotta viszontagságaiból és miután a befogadó belga családoknál megerősödtek, visszatérjenek családjukhoz, Magyarországra. Ebben a témában szervezett hibrid konferencián magyar és belga kutatók taglalják a történelmi aspektusokat.
  • Belgium és Magyarország, illetve jogelődjeik története az elmúlt ezerévben több szálon is összefonódott. A Liszt Intézet által tervezett hibrid konferencia a kulcsfontosságú történelmi fordulatokat, illetve a további kevésbé ismert kapcsolódási pontokat hivatott feltárni. Az Antwerpeni Egyetemről bevonni kívánt kutatók: Luc Duerloo, Gerrit Verhoeven és Bruno Farinelli történészek. A budapesti Bölcsészettudományi Kutatóközpont részéről pedig online csatlakozna: Tóth Ferenc, Martí Tibor és Monostori Tibor történészek. Az angolnyelvű konferencia az Intézet közösségi média felületein is elérhető lesz, így megszólítva az érdeklődők legszélesebb körét.