Nagyszabású kiállítással és vetítéssorozattal mutatta be a brüsszeli Liszt Intézet a magyar filmgyártás 120 évét

null

2022. április 22. és Június 16. között volt látható a brüsszeli Liszt Intézetben a Nagylátószög – 120 éves a magyar mozi elnevezésű kiállítás, mely fotóanyaggal, plakátokkal, a filmekben szerepelt és azokhoz kapcsolódó tárgyakkal, eszközökkel, jelmezekkel, díjakkal, és vetítésekkel enged betekintést a magyar film történetébe.

A budapesti Ludwig Múzeumban tavaly azonos címmel bemutatott kiállítás összefoglaló brüsszeli tárlata átfogó képet adott a magyar filmművészet és filmipar múltjáról és jelenéről a film születésétől a némafilm korszakán és a hangosfilm feltalálásán keresztül napjainkig. A tárlat felvonultatta a filmművészet magyar mestereit és filmtörténeti szempontból jelentős alkotásaikat. Mindemellett betekintést nyújt olyan magyar vagy magyar származású alkotók életébe is, akik nemzetközi karriert futottak be, és a nemzetközi filmiparban is nyomot hagytak.

A kiállítást Burányi Adrienne Éva, a brüsszeli Liszt Intézet igazgatója, Kovács Tamás Iván, Magyarország belgiumi és luxembourgi nagykövete, Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára, Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Tomas Leyers, a Belga Királyi Filmarchívum igazgatója és Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum igazgatója nyitotta meg.

Schőberl Márton helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy a több százmilliárdos iparág hátterét, történetét és aktualitását bemutató kiállítás azt is sugallja, hogy a film erős diplomáciai eszköz.

Káel Csaba kormánybiztos kiemelte, hogy a magyar filmgyártás a brit filmipart követően jelenleg a második legjelentősebb Európában. A komoly külföldi elágazással rendelkező filmművészet magyar vérvonala olyan gazdag hagyaték, amelyet meg kell mutatni a világnak.

A megnyitót követően, a Belga Királyi Filmarchívumban vette kezdetét a magyar filmgyártás 120 évének legjelentősebb alkotásait bemutató vetítéssorozat. A filmfókusz nyitófilmjét, a Kertész Mihály által rendezett A tolonc című némafilmet, Mekis Péter élő zongorakíséretével láthatta a közönség.

A programsorozat a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és a CINEMATEK, a Belga Királyi Filmarchívummal együttműködésével valósul meg a magyar és a belga diplomáciai kapcsolatok felvételének centenáriumi programsorozata keretében.

null