Ligeti & Bartók - Brussels Philharmonic

null

Bartók Béla, Táncszvit, BB 86a - Zenekari koncert, BB 123
Ligeti György, Concerto zenekarra

Hagyományos népi dallamok, bonyolult ritmusok és újító technikák alkotják a Bartók Béla és Ligeti György nagymesterek közös, gazdag zenei alapját.

Az elektronikus zene által elbűvölve Ligeti megalkotta saját, egyedi zenei nyelvét. Az általa úttörőnek tekintett poliritmusok bonyolult struktúrákkal rendelkeznek és teljesen sajátosak, zongoraversenye pedig ennek kvintesszenciális illusztrációjaként szolgál. Ligeti az egyik legbonyolultabb és technikailag legigényesebb kompozíciójának tartotta, míg mások talán a legprovokatívabb művének tartják.

Bár Bartók zenekari versenyművének címe elsőre kissé ellentmondásosnak tűnhet, valójában találó - Bartók a 100 fős zenekaron belül minden hangszercsoportnak saját pillanatot biztosít a reflektorfényben. Mint egy ügyes hadvezér, a darab végén újraegyesíti a csapatokat, ami egy fergeteges fináléban csúcsosodik ki.

Bartók zenekari versenyműve az 1944-es New York-i bemutatót követően gyorsan meghódította Európát, köszönhetően a Brüsszeli Filharmonikusok elődjének, a Nagy Szimfonikus Zenekarnak, amely 1946-ban Párizsban mutatta be az európai premiert. Bartók különös lelkesedéssel nyilatkozott az előadásról: "Alig találok szavakat arra, hogy kifejezzem csodálatomat a zenekar és karmestere, André úr iránt. A zenekar a világ legjobbjai közé tartozik...".

Flagey, Brussels Philharmonic

április 26. péntek 2024 20:15 jegyek
studio 4
€ 41 > € 5

Brüsszeli Filharmonikusok
Jan Michiels, zongora
Kazushi Ono, vez.

18:00 | street food
18:30 | zenei előadás: Ligeti dekonstruálva: Florestan Bataillie (EN)
19:00 | pre-show: élő muziek
19:30 | inleiding: Sander De Keere & Kazushi Ono (EN)
20:15 | koncert (szünettel - vége 22:15)
22:15 | BruPhil Café: aftertalk Jasper Croonen, Kazushi Ono & Jan Michiels társaságában.