Indítsuk újra Európát!

Indítsuk újra Európát!

A Visegrádi Együttműködés (más néven V4 vagy Visegrádi Csoport) négy közép-európai ország, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia regionális szövetsége. Miután fő stratégiai céljai, nevezetesen a négy ország EU- és NATO-csatlakozása 2004-re megvalósult, a V4 hosszú időre a régió közös érdekeinek előmozdításának keretévé vált Európában és azon túl.

A Visegrádi Csoport nevét a magyarországi Visegrád városáról kapta, ahol 1335-ben a magyar, lengyel és cseh királyok csúcstalálkozójára került sor a vitás kérdések rendezése, valamint a gazdasági és politikai együttműködés elindítása céljából. Erre a történelmi előzményre hivatkozva a visegrádi országok a 20. század kemény küzdelmei és a szovjet befolyás alatt töltött évtizedek után 1991-ben úgy döntöttek, hogy a politikai, gazdasági és kulturális együttműködés új formáit keresik.

A visegrádi csoport és így a 2021. július 1. és 2022. június 30. közötti hatodik magyar V4-elnökség fő feladata az együttműködés megerősítése, hogy hozzájáruljon a közös európai megoldásokhoz, térségünk és Európa ellenálló képességéhez, biztonságához és stabilitásához, valamint a járvány utáni gazdasági és társadalmi újranyitáshoz és fellendüléshez.