Virtuózok V4+ koncert

Dátum:  június 23.
Időpont: 18:00
Helyszín:  Liszt Intézet Brüsszel
Treurenberg 10, 1000 Brüsszel

A Visegrádi Csoport (V4) egy régóta fennálló közép-európai regionális szövetség, egyben földrajzi régió, amely rendkívül gazdag kulturális örökséggel és természeti kincsekkel rendelkezik. Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország együttműködése számos területre kiterjed, beleértve a kultúrát, illetve kulturális eredményeink népszerűsítését szerte a világon.

"Indítsuk újra Európát" mottóval a Visegrádi Csoport 2021/2022-es magyar elnökségének célja, hogy hozzájáruljon térségünk pandémia utáni gazdasági és társadalmi újranyitásához. Ennek jegyében napjainkban különleges jelentősége van annak, hogy bemutassuk a V4 országok közös kulturális értékeit A zene közös nyelvként páratlanul hatékony eszköze egy térség megismertetésének, emellett erős közösségformáló hatással is bír. Mindez kiválóan megmutatkozik a Virtuózok V4+ komolyzenei tehetségkutató küldetésében, és a magyar V4 elnökség alkalmából tartott koncertsorozatban, amely ötvözi korunk visegrádi fiataljainak tehetségét a korábbi évszázadok nagy visegrádi zeneszerzőinek alkotásaival.

A Virtuózok V4 koncertsorozat a legfiatalabb zenei tehetségeket mutatja be. Brüsszelben Rozsonits Ildikó (15) zongoraművész (HU), Miriam Minkova (17) hegedűművész (SK), Eduard Kollert (19) hegedűművész (CZ) és Zarina Zaradna (10) hárfaművész (PL) ad koncertet.

Virtuózok – A klasszikus zene jövője
Komolyzenei televíziós verseny a zenészek következő generációjának

Az immár hetedik évadát befejező magyar televíziós sorozat egy komolyzenei tehetségkutató verseny, amelyet minden télen több ország több tévécsatornája sugároz. A Virtuózok formátuma egyedülálló, a fiatal klasszikus zenei tehetségek felfedezésére és folyamatos támogatására összpontosít, ösztöndíjakon, koncertezési- és fejlődési lehetőségeket biztosít számukra. A Virtuózokat számos komoly komolyzenei személyiség támogatja, így Maestro Plácido Domingo, Maxim Vengerov, HAUSER, Gabriel Prokofjev, Miklósa Erika, Lang Lang és Bogányi Gergely.
A sorozat sikere alapján 2020-ban már nemzetközi évad készült. A sikeres műsor Magyarországon túl a Visegrádi Négyek országaira is kiterjedt, évadonként további vendégországot hívnak meg.
Ennek elsődleges célja a klasszikus zene népszerűsítése a közép-kelet-európai régión belül, de Magyarországot is bemutatja a résztvevő országokban.
Több mint 6,8 millió néző nézte a Virtuosos V4+ első évadát, amelynek globális elérése meghaladja a 66 milliót. A program elsődleges célja a komolyzene és a zenei fejlesztés előmozdítása Európában.
A Virtuózok V4+ első évadát Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczeg Anita, valamint Piotr Glinski lengyel miniszterelnök-helyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter támogatta fővédnökként, a második nemzetközi sorozat fővédnökei prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Frano Matušić, a horvát Kül- és Európa-ügyi Minisztérium miniszterhelyettese, politikai ügyekért felelős államtitkára voltak.
A Virtuózok V4+-t öt ország kilenc tévécsatornája sugározta 2021-ben, vendégországként Horvátországot is meghívták.

null

ROZSONITS ILDIKÓ (15, zongora, Magyarország)
A Virtuózok Visegrádi Négyek + 2020-as magyar győztese

Ildikó 2006-ban született Budapesten. Szülei nem zenészek, de rendkívüli tehetsége már négyéves korában nyilvánvalóvá vált, amikor egy ajándék furulyán magától dallamokat kezdett játszani. Szülei ekkor vitték el Kassai Réka fuvolistához, akivel hat hónap alatt megtanulták az elsőéves zeneiskola programját, majd 5 éves korában a tanár javaslatára zongorázni kezdtek.
Tízéves korában felvették a Budapesti Zeneakadémia Különleges Tehetségek képzőjébe, Eckhardt Gábor professzor növendéke lett, az iskola legfiatalabb tanulójaként.
Az elmúlt négy évben számos rangos nemzetközi zongoraversenyt nyert Szlovéniában, Szlovákiában, Romániában, Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Csehországban és Belgiumban.
Varázslatos zongorista tehetsége mellett tehetséges zeneszerző is, emellett szeret rajzolni és festeni is.

MIRIAM MINKOVA  (17, hegedű – Szlovákia)
2019 Arkagyij Fomin Ösztöndíj Alap kedvezményezettje

Miriam Minkova lengyel-szlovák hegedűművész. Hétéves korában kezdett hegedülni Evgenia Prievalska osztályában. Jelenleg a prágai konzervatóriumban tanul Jindřich Pazdera professzor vezetésével. Számos díjat nyert nemzetközi versenyeken, például a 2018-as Václav Krůček versenyen a kiemelkedő interpretációért járó különdíjat. Elnyerte a Pressburg Paganini 2018 címet, és az Arkagyij Fomin ösztöndíjban is részesült. A Virtuózok nemzetközi televíziós tehetségkutató verseny döntőse volt. Szólistaként 2018-ban debütált a Slovak Sinfonietta együttesben, azóta dolgozott a Prágai Konzervatórium Kamarazenekarával, a Budafoki Dohányi Szimfonikus Zenekarral és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, olyan karmesterekkel, mint Simon Chalk, Hollerung Gábor, Chuhei Iwasaki és Kovács János. Miriam mesterkurzusokon vett részt Danuta Głowacka-Pitet, Dorota Obijalska, Jan Drha, Dalibor Karvay, Evgeny Sinaisky, Eliseu Silva és Vadim Gluzman mellett.

EDUARD KOLLERT (19, hegedű – Csehország)
A Virtuózok V4+ cseh ezüstérmese (2020)

Tokióban született, édesanyja japán, édesapja cseh. Szülei zongoristák, öccse, Richard szintén hegedül, és versenyzett a Virtuózokban. Saját bevallása szerint akkor döntötte el, hogy zenész lesz, amikor meghallotta apja Josef Suk hegedűművésszel adott koncertjét.
Nem egészen hét évesen Eduard egy prágai zeneiskolában kezdett hegedülni, míg szülei zongorázni tanították. Mindössze két évvel később a PKF – Prágai Filharmónia szólistájaként hatalmas sikerrel lépett fel; műsorához J. S. Bach egyik hegedűversenyét és L. van Beethoven zongoraversenyét választotta, mindkettőt egyetlen koncerten eljátszva.
Ennek eredményeként a spanyol királyi családtól meghívást kapott a madridi Palacio Real de El Pardo-ba, ahol hegedűre és zongorára szóló szólóműsorával is kitűnt. Másnap a koncertszervezők bemutatták a világhírű hegedűművész-tanár Zakhar Bronnak, aki meghívta az új Zakhar Bron Akadémiára a svájci Interlakenbe.
Eduard azóta Bron professzornál tanul, és a madridi Queen Sofía School of Musicban folytatja tanulmányait.
Eduard igazi világpolgár, öt nyelven beszél folyékonyan, jelenleg magyarul tanul, a Virtuózokhoz fűződő élményeinek köszönhetően.
Különböző nemzetközi versenyek fődíjasa – mint például a Bulgáriában megrendezett „Fiatal Virtuózok”, Oroszországban a rangos „Nutcracker”, hogy csak néhányat említsünk közülük.
Rendszeresen játszik koncerteken és fesztiválokon Európában, Oroszországban, Jordániában és Japánban olyan rendezvényeken, mint az Interlaken Classics, a Moscow Meets Friends Festival, a Festival Young Prague, a Bohuslav Martinů Fesztivál és a Prágai Tavaszi Fesztivál. Eduardot gyakran hívják meg a zenekarok versenyműsorokra és koncertturnékra.
Számos tévé- és rádióműsorban szerepelt már. 2020 decemberében a több epizódból álló „Virtuózok” című tévés tehetségkutatóban szerepelt olyan világsztárok mellett, mint Plácido Domingo, Thomas Gottschalk vagy Ida Nowakowska, és jutott egészen a döntőig, ahol a Magyar Televízió különdíjasa lett. Eduard a főszereplője a 2021-es „Tehetség” című cseh dokumentumfilmnek.

ZARINA ZARADNA (10, hárfa, Lengyelország)
A Virtuózok V4+ lengyel ezüstérmese (2020)

Zarina Zaradna 10 éves. Öt éve tanul hárfán játszani a poznani zeneiskolában. Egy kis faluban, Przeźmierowóban él Poznań közelében
Hárfatanára Dr. Anna Sikorzak-Olek, aki Varsóban él. Az órákat on-line tartják, és havonta kétszer vonattal utazik Poznańból a 300 km-re lévő Varsóba.
Tehetséges baletttáncos is, de legnagyobb szenvedélye a hárfázás. Szeret színpadon, közönség előtt fellépni. Gyakran jelentkezik zenei versenyekre Lengyelországban és külföldön. A közönség előtti élő fellépések mindegyike nagy élmény számára, nagyon nyitott, barátságos kislány.
Legnagyobb álma, hogy a világ nagy, neves koncerttermeiben léphessen fel.
Eredményei: Zarina fiatal kora ellenére már 29 zenei versenyen vett részt, 18 alkalommal szerzett első helyezést, köztük 2 Grad-Prix-t.
Legnagyobb sikerei közé tartozik, hogy 2021-ben 1. helyezést ért el a „Glowing Harp” Nemzetközi Hárfaversenyen Ukrajnában. Korcsoportjába 51 résztvevő érkezett a világ minden tájáról (Ausztria, Belgium, Fehéroroszország, Bulgária, Kína, Litvánia, Németország, Lengyelország, Oroszország, Románia, Ukrajna, Egyesült Államok, Venezuela, Magyarország, Nagy-Britannia versenyzőit utasította maga mögé). Zarina 1. díjat és Grand Prix-díjat is nyert a 11. Nemzetközi Zenei Versenyen Belgrádban, valamint Szerbiában 2020-ban, ahol 77 hárfaművész közül ő volt a legjobb.