VI. Kárpátalja Nap

Dátum:  október 13.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Liszt Intézet Brüsszel
10 Treurenberg, 1000 Brüsszel

A VI. Kárpátalja Napra, Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő szervezésében, 2021. október 13-án kerül sor. 

A rendezvényen a közönség megismerheti a régió multját, jelenét és jövőjét egy kerekasztal beszélgetésen és egy koncerten keresztül.

Program:

Ukrajna és a kárpátaljai magyar közösség európai integrációs útja - panelbeszélgetés 

Ukrajna hosszú utat tett meg az Európai Uniós integráció felé, a vízummentesség és a Társulási Egyezmény érdekében számos reformot hajtottak végre. Az Európai Unió egyik legfontosabb keleti partnerségi országa, melyet stratégiai célok miatt is támogat az EU. Ukrajna nyugati kapuja Kárpátalja (Zakarpatszka oblastj), mely lakosságának 12%-át magyarok alkotják. Az egyre fogyatkozó kárpátaljai magyar közösség is támogatja Ukrajna európai integrációs útját, a schengeni övezetbe való belépést és az európai demokratikus szemléletet.

Hogyan élik meg és milyen hatással van az európai integráció az Ukrajnában élő magyar nemzeti közösségre? Melyek azok a reformok, amelyek hátrányosan érintik a nemzeti kisebbségeket az országban? Mit és hogyan tehet az Európai Unió a kisebbségvédelem terén egy társult országban?

A beszélgetés résztvevői:
- Dr.Várhelyi Olivér, szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos
- Dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője
- Dr. Bocskor Andrea, az Európai Parlament Független képviselője

Moderál:
- Dr. Demkó Attila, Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője

Idegenben keserűbb a sírás - a Sodró együttes prózai, zenés előadása
Az előadásban a kisebbségi létérzés, a szülőföldtől való elszakítottság érzete elevenedik meg a művészet nyelvén a zenei, táncos és prózai anyagok által. A Sodró együttes a Kárpát-medencei népzenei és néptánckincsek által mutatja be a paraszti világ életét az 1920-asévekben. Az előadásban a magyar népdalkincsek mellett egy-egy szösszenetben felhangzik majd néhány I. és II. világháborús katonanóta, valamint Karády Katalin, az örök díva egy-egy dala. Az előadást színpadra állította: Váradi Enikő, a Sodró együttes művészeti vezetője. Közreműködik: Orosz Melinda, a Kárpátaljai Megyei Drámai Színház színművésze.