Transpoesie Költészeti est

Dátum:  október 11.
Időpont: 18:00
Helyszín:  Balassi Intézet Brüsszel
Treurenberg 10, 1000 Brussels
null

A Transpoesie fesztivál, Európa nyelvi sokszínűségét verseken keresztül bemutató rendezvénysorozat, 8. alkalommal kerül megrendezésre a Nyelvek Európai Napja alkalmából. Az EUNIC Brüsszel és partnerei által kezdeményezett és szervezett projekt 2011 óta mutatja be Európa költőit a brüsszeli közönségnek.

Az idei év harmadik költészeti estjére a Balassi Intézetben kerül. Az est folyamán hét egyedi hang szólal meg, hét sajátos nézőpont mutatkozik be, alkalmat adva a közönségnek, hogy betekintést nyerjen - a költészet által - hét különböző európai kultúrába. Itt fog fellépni a fesztivál magyar meghívottja, Sós Dóra Gabriella is.

Európa minden szegletéből érkező költők fogják felolvasni verseiket saját nyelven. Az esemény alkalmat nyújt megismerni a magyar, héber, észt, görög, grönlandi, portugál és angol (skót) nyelveket, miközben a versek angol nyelvű fordítása ki lesz vetítve a háttérben.

Az est résztvevői:

Dóra Gabriella Sós (Magyarország). Író, költő, kutató. Prózát és verseket ír, képverseket alkot, irodalmi performanszokban is részt vett. Volt kiadóvezető, szellemíró, kultúraszervező. Jelenleg szerkesztőként dolgozik Budapesten. PhD-hallgató az összehasonlító irodalom- és kultúratudomány doktori programban. Kutatási területe a kísérleti művészet, a poszthumanizmus és a science fiction.

Indrek Koff (Észtország). Az észt költészet legrangosabb díjának a birtokosa, melyet az észt közmondásokat az „észtségről” szóló eszmefuttatásokkal kiegészítő gyűjteményéért kapta. Írásai játékosságot tükröznek, öniróniában és teatralitásban gazdagok.

Dimitris Lyacos (Görögország). 30 éves munkafolyamat során íródott trilógiáját több mint 13 nyelvre fordították. Témáit műfajokkal dacoló formában kombinálja, irodalmi hagyományokat ötvöz rituális, filozófiai, antropológiai és vallási elemekkel.

Pivinnguaq Mørch (Grönland). A kezdeti szívszorító apa-lánya kapcsolatot körüljáró írásait több, az élethez, a léthez kötődő történet és vers váltotta fel.

Tahel Frosh (Izrael). PhD-hallgató, költő, tanár és rovatvezető. A legfontosabb verskötete egy kordokumentum az izraeli és a világon fellelhető elégedetlenségről, a társadalmi rend egyetemes esztétikai elemzése, mely sokkal radikálisabb, mint a 2011 júliusában kirobbant tüntetések a társadalmi igazságosságért.

Pedro Mexia (Portugália). Rovatvezető és kritikus, aki politikai TV- és rádióműsorok állandó meghívottja. Jelenleg Portugália elnökének irodalmi tanácsadója.

Catherine Wilson (Skócia). Humorral átitatott, a mindennapi dolgokat elemző, az élet nagy kérdéseit ünnepélyesen taglaló írásairól híres. Az Edinburghi Egyetem két TEDx konferenciáján szólalt fel, és ő szervezte az első nem amerikai csapatot az amerikai nemzeti C.U.P.S.I versenyen.

A teljes önéletrajzok és bővebb tájékoztatás a fesztiválról itt érhető el.

Helyszín: Balassi Intézet Brüsszel - Treurenberg 10, 1000 Brussels

Időpont: 20:00 óra

Az esemény ingyenes, regisztráció ITT!