Somos Együttes a Balkan Trafikon

Dátum:  április 19. - április 22.
Időpont: 19:00
Helyszín:  BOZAR
1000 Bruxelles, Rue Ravenstein 23

Date: 19 April to 22 April 2018

null

A Balkan Trafik! immár 12 éve kerül megrendezésre, mely a kelet-európai országok és Brüsszel kapcsolatát ünnepli. A Balkán térség káprázatos fejlődést produkált az elmúlt időszakban. 

null

Somos Együttes
A Somos Együttes 2002 óta játszik csángó-magyar hagyományos népzenét. A csángó-magyar zene különlegessége az, hogy ez a népcsoport a Kárpát-medence magyarjaitól elszigetelten élt, és mindez hatással van zenéjükre is. Híres magyar zeneszerzők, mint Bartók Béla és Kodály Zoltán szintén gyűjtötték, majd tanulmányozták a csángó magyarok hagyományos hangszeres zenéit és népdalait. A csángók megtartották gazdag folklór és népzenei repertoárjukat. Balladáik előadásmódja a magyar kultúra egyik legrégebbi hagyománya. Az együttes tagjai nagy tisztelettel közelítik meg a csángó magyarok zenéjét. Előadásuk célja a hagyományos népzenei művészet reprodukálása oly módon, hogy a kortárs hallgatók számára is élvezetes legyen. Hangszereik közé tartozik a pásztorfurulya, a kaval, a tilinkó, hegedű, valamint a koboz (népi lant), a dob, az ütőgardon és a zsidó hárfa.

április 20.
Előadások: 20:45 - 21:05, 23:40 - 00:00
április 21.
Tánc workshop: 15:00 - 15:40
Előadások: 19:00 - 19:30, 23:15 - 23:30, 00:30 - 01:00
április 22.
Előadás: 12:00

Másik két magyar előadó is fellép a Balkan Trafikon:

MITSOURA - 2018. április 20. - 22:00 - 22:50
A 2000-es évek egyik legjellegzetesebb magyar világzene/etno elektronikus zenekara. A Mitsoura híres egyedülálló hangzásvilágáról, melynek során a korlátlan művészi komplexitást hangsúlyozza. 7 év kihagyás után először hallhatjuk őket a BalkanTrafik Fesztiválon. Az énekesnő, Monika Mitsou-Miczura, kiemelkedő tehetségével az egyik legrangosabb roma előadóművész. Dolgozott például Tony Gatlif (Gadjo Dilo) filmrendezővel, vezető énekes volt az AndoDrom-ban, továbbá turnézott Fanfare Ciocărlia-val. Legutóbbi alkalommal Brüsszelben YallahBye fesztiválon lépett fel. Az eredeti zenekarból Moldvai Márk (zeneigazgató, élő elektronika, billentyűs és ütőhangszerek) is fellép Mitsou mellett. Őket kíséri Jeli András (elektromos és basszusgitár, vizuális rendező), Gabos Barna (kaval, furulya, bambusz fuvolák) és Fodo Sándor (dob, ütőhangszerek). Zenéjükben keverednek az ősi hagyományok, a kortárs és autentikus népi elemek, a 21. századi filmzenék és az elektronikus ritmusok, mindezt pedig erőteljes vizuális effektek teszik teljessé. A MITSOURA multimédiás koncertje minden bizonnyal különleges eseménynek ígérkezik.

Amsterdam Klezmer Band & Söndörgő - 2018. április 21. 22:30 - 23:45
Több mint 20 évvel ezelőtt az Amsterdam Klezmer Band utcai zenekarként indult, mely hagyományos zsidó dalokat játszott. Nagyon rövid idő alatt közismerté vált a nemzetközi zenei színtéren, köszönhetően a fülbemászó klezmer, balkán, ska, jazz, hiphop és a cigányzene keverékének. Bárhol játszanak, legyen az a Hongkong Jazz Fesztivál, a Concertgebouw Amsterdam, Sziget Fesztivál vagy egy szimpla fesztivál Mexikóban, a közönség biztosan táncra perdül.
Most az Amsterdam Klezmer Band összeáll az energetikus Söndörgővel. A fiatal magyar zenekar a már szinte feledésbe merült balkáni zenéket éleszti újjá. A zenekar központi hangszere a tambura, egy a mandolinhoz hasonló vonós hangszer. Ezt kíséri a nagybőgő, fúvós hangszerek, ütőhangszerek és harmonika. Söndörgő repertoárja Bartók Béla és Vujicsics Tihamér gyűjtőmunkáiból és a hagyományok nagy mestereitől egyaránt merít.
"Gyors és robbanékony ujjaikkal a Söndörgö, Európa egyik legizgalmasabb zenekara. Fő hangszerük a tambura, briliáns módon ötvözik a hagyomány tiszteletét az innováció iránti vágyakkal és a pezsgő virtuozitással. "(Songlines).
Söndörgő: Buzás Attila tambura / tapan, Eredics Áron tambura / darbuka, Benjámin Eredics tambura / trombita, Salamon Eredics harmonika / fuvola / hulusi / tambura, Dávid Eredics klarinét / szaxofon / kaval / tambura.

Információ & Jegyek