Scheuring Kata és Környei Miklós koncertje

Dátum:  március 14.
Időpont: 18:00
Helyszín:  Balassi Intézet
1000 Brüsszel, Treurenberg 10.

Időpont: 2018.03.14., 19 óra

Scheuring Kata fuvolaművész és Környei Miklós klasszikus gitárművész koncertje

A Balassi Intézet a 2018-as évtől új zenei programsorozatot indít, amelynek égisze alatt fiatal tehetségeknek kíván bemutatkozási lehetőséget teremteni bekapcsolva őket ezzel a nemzetközi komolyzenei vérkeringésbe. A koncertsorozat a Zeneakadémia Karrierirodája és a brüsszeli Balassi Intézet együttműködésével valósul meg, célja az ifjú generáció előadóművészi karrierjének támogatása és a művészek bemutatása a brüsszeli zenekedvelő közönségnek.

Scheuring Kata

Fuvola

Scheuring Kata Budapest egyik legerősebb gimnáziumában, irodalom-francia fakultáción tanult, és már az érettségi évében járt, mikor eldöntötte, hogy zenei pályára lép. 2011-ben első díjat nyert a Bántai Vilmos Fuvolaversenyen, itt hallotta őt játszani Gyöngyössy Zoltán, aki elismerően nyilatkozott játékáról, és fél év múlva fel is vette őt zeneakadémiai osztályába. A fuvolaművésznő később több kiváló tanártól – Oross Veronikától, Bálint Jánostól, Romos Zsolttól és Ittzés Gergelytől – is tanult, megismerve és elsajátítva a legkülönbözőbb szemlélet- és játékmódokat. Zeneakadémista évei alatt több hazai és külföldi versenyen szerepelt sikerrel: 2013-ban a kijevi V. S. Antonov Nemzetközi Fuvolaversenyen 3. díjat, a szerbiai Anton Eberst Versenyen 2. díjat és közönségdíjat, 2015-ben a romániai Gheorghe Dima Nemzetközi Fuvolaversenyen 2. díjat, 2016-ban a müncheni Nemzetközi Theobald Böhm Versenyen 4. díjat nyert. „Nagyon motivál a versenyekre való felkészülés, szakmai és személyiségbeli kihívásként is élvezem a megmérettetéssel járó feladatokat.”

A fuvolaművésznő 2015 óta a Magyar Állami Operaház gyakornok muzsikusaként is aktív. „A zenekari játék megtanít arra, hogyan figyeljek másokra a közös alkotás folyamatában. De ugyanilyen sokat jelent számomra, ha szólistaként mutathatom meg saját elképzeléseimet, a kamarazenében pedig úgy érzem, ezt a két területet egyesíthetem.”

Nagy hangsúllyal szerepelnek repertoárján 20. századi művek, és különösen vonzza a francia zene. „Az impresszionista művekben rengeteg finomságot, különböző hangszínt és hangulatot tudok megmutatni, a 20. századi zene több más területe pedig az erős, karakteres darabok miatt fontos számomra.” Koncertjein gyakran visszanyúl a barokkig, Bach zenéjének dinamizmusa és mélysége is rendkívül közel áll hozzá. Muzikalitására, letisztult játékára hatással voltak egy gregorián kórusban szerzett tapasztalatai is, melynek éveken át tagja volt. „Nemcsak a zeneiségemet, de a személyiségemet is befolyásolta az a tisztaság, egymásra hangoltság, amelyet a kóruséneklésben éltem meg.”

Scheuring Kata szólistaként és olyan nemzetközi zenekari projektek résztvevőjeként, mint az EUYO vagy az EUphony zenekarok turnéja, Európa számos országában koncertezett. Hallhatta őt a közönség többek között Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban és Svédországban is. A finn Sibelius Akadémián az Erasmus program keretein belül fél évig Petri Alanko osztályában tanult, Helsinkiben önálló szólóesttel is színpadra lépett.

Meghatározó élmény volt számára C. P. E. Bach fuvolaversenyének előadása, melyet diplomahangversenyén szólaltatott meg zenekarral a Zeneakadémia Nagytermében. 2016 decemberében ugyanitt Takács-Nagy Gábor vezényletével, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának szólistájaként, Mozart G-dúr fuvolaversenyével lépett színpadra. „A közös munka során Takács-Nagy Gábor mindvégig a muzsikálás örömét hangsúlyozta, és az operai elemek, karakterek megszólaltatására koncentrált. Pozitív szemlélete és életenergiája nagy hatással volt rám.” A fuvolaversenyek közül – kivételes energiái és fuvolatechnikai kihívásai miatt – egyfajta álomdarabként tekint Ibert fuvolaversenyére. Scheuring Kata a klasszikus hangversenytermi kereteket átlépve gyerekkoncerteken is népszerűsíti a hangszerét: a Zeneakadémia iskolásoknak szóló sorozatának egyik főszereplője volt. Legyen szó egy szólóestről, kamara vagy zenekari koncertről, a fuvolaművésznő mindig aktívan keresi az új kihívásokat, és arra törekszik, hogy minél több műfajban mutathassa meg sokszínűségét, s a zenében rejlő karaktereket, színeket.

Környei Miklós

Klasszikus gitár

Környei Miklós egészen fiatalon, hat évesen kezdte zenei tanulmányait. Édesapja, Környei Miklós Pál gitárművész révén a kottaolvasást már az általános iskola előtt elsajátította. Két évig a szekszárdi Garay János Gimnázium matematika fakultációs osztályában tanult. Ezt követte négy esztendő a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium falai közt, ahol Szilvágyi Sándor gitárművész növendéke volt. 2011 májusában diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Eötvös József gitárművész osztályában. Nagy hangsúlyt fektet a kamarazenélésre is, partnerei a legkülönfélébb hangszereken játszanak: oboa, fuvola, hegedű, cselló, gitár, hárfa, zongora és ének. Kamarazene tanárai Devich Sándor hegedűművész, Devich János gordonkaművész, Botvay Károly gordonkaművész voltak.

Fiatal korától kezdve vesz részt neves zenészek mesterkurzusán: Leo Brouwer, Zoran Dukic, Aniello Desiderio, Marcin Dylla, Thomas Müller-Pering, Giampaolo Bandini, Wolfgang Lendle, Judicael Perroy, Carlo Marchione, Roth Ede, Katona Péter és Zoltán, Arnóth Balázs, Paulikovics Pál. Alkalma nyílt David Russel, Pepe Romero, Manuel Barrueco, Eliot Fisk, Alvaro Pierri kurzusait is figyelemmel követni.

Rendszeresen koncertezik szólistaként és kamarazenészként itthon és külföldön. A gitár irodalom jelentősebb versenyműveit (Rodrigo, Tedesco, Giuliani concertoi) előadta zenekari kísérettel. Medveczky Ádám Liszt-, Kossuth-díjas karmester vezényelte a diplomakoncertjén közreműködő zenekart.

Számos hazai és nemzetközi verseny díjazottja, Zeneakadémiai tanulmányai során Köztársasági Ösztöndíjban részesült. 2010 tavaszán jelent meg első lemeze "Chamber music for oboe & guitar" címmel, melyen Bartus Réka oboaművésszel hallható. 2015 tavaszára várható Razvalyaeva Anasztázia hárfaművésszel készített spanyol tematikájú lemeze. 2013-ban és 2014-ben Fischer Annie zenei előadóművészi ösztöndíjban részesült. 2014-ben Junior Prima Díjat kapott.
A Zeneakadémia által indított Tehetséggondozó program egyik kiválasztottjaként a legfontosabb céljának a klasszikus gitárzene népszerűsítését tartja. Tagja a fiatal zenészekből alakult Musiciens Libres-nek.

Regisztráció ITT!