Sárik Péter trió - Bartók újratöltve

Dátum:  január 11.
Időpont: 18:00
Helyszín:  Brüsszel
Treurenberg 10, 1000
null

“Talán egyik zeneszerző sem volt akkora hatással a mai jazzre, mint Bartók.

Műveinek döbbenetes ereje, dinamikája szinte elsöpri a hallgatót, zenéje csupa izgalom, misztikum, határtalan mélység és tisztaság.

Azzal a céllal készítettük ezt az anyagot, hogy feldolgozásaink által azokkal is megszerettessük Bartók zenéjét, akik eddig idegenkedtek tőle.

A jazz és Bartók tökéletes párosítás, a zongoradarabok trióra hangszerelve még karakteresebben szólnak, a nagyzenekari művek és a népdalfeldolgozások is új arcukat mutatják, és végtelen teret adnak az improvizációnak.

Szeretettel ajánlom a koncertünket mind a klasszikus, mind a jazz zene rajongóinak!” - mondta Sárik Péter.

 

A Sárik Péter Trió az elmúlt tíz évben Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb jazz-zenekarává vált.

Sikerük egyik záloga, hogy mindhárman nagyon nyitott, sokoldalú muzsikusok, így a közönség sokkal szélesebb rétegét szólítják meg, mint a jazz-zenekarok többsége. Az együttes koncertjeinek hangulata sokszor inkább pop vagy rock koncerthez hasonlatos, még akkor is, ha a Zeneakadémián, vagy a legkomolyabb koncerttermekben játszanak. A zenekar közvetlenségével, energiájával sok új rajongót hoz a jazznek.

Saját szerzeményeik mellett bátran kalandoznak a műfajok között: két feldolgozás CD-t is készítettek a közönségük által kért dalokból, és gyakran játszanak klasszikus zenei átiratokat.

Jazzkívánságműsor című lemezük 2014-ben Fonogram-díjat kapott, mint “Az év hazai jazz albuma”, gyerek jazz-mese lemezüket 2014-ben, a Jazzkívánságműsor 2-t 2016-ban, a Lucky dog című CD-t pedig 2018-ban jelölték ugyanerre a díjra.

 

Sárik Péter: zongora 

Sárik Péter 1972-ben született Cegléden.
Artisjus -, az Emereton -, többszörös Fonogram -, Orszácky-díjas művész, 2016-ban az “Év zenésze” kitüntetést kapta, Magyarország egyik legnépszerűbb jazz-zongoraművésze, pályája kimagasló és szerteágazó, virtuozitásáról és műfaji sokoldalúságáról ismert.
Egyedi ötletei örömteli és közérthető produkciók alakjában mutatják be, és teszik egyre népszerűbbé a jazz zenét. Mint zeneszerző jelentős nemzetközi sikereket mondhat magáénak, kompozíciói rendre dobogós helyezéseket értek el az Egyesült Államok és Nagy Britannia legjelentősebb dalszerző versenyein.

Fonay Tibor: bőgő

Fonay Tibor 1987-ben született Hódmezővásárhelyen. Junior Prima és Fonogram-díjas nagybőgő és basszusgitár művész, az Orszáczky Jackie Basszusgitár Tehetségkutató Verseny győztese, a magyar jazz oldalak éves szavazásain rendszeresen az első helyen szerepel. Az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar jazz-zenész, az ország élvonalbeli zenekarjaink tagja, generációjának egyik legelismertebb muzsikusa.

Gálfi Attila: dob 

Gálfi Attila 1976-ban született Budapesten. Fonogram-díjas jazz-dobos, pályafutása során számtalan zenekarban szerepelt, minden stílusban otthon érzi magát, ezért is az egyik legkeresettebb muzsikus a generációjában. 2000-ben a Trencin Jazz Fesztiválon elnyerte a “Fesztivál Legjobb Dobosa” címet, a Transform Quintet tagjaként a Grammy-díjas Joey Calderazzoval készített közösen lemezt.

Interjúk a zenekarral

Zene 

További információ: https://petersarik.com/