ÚJ IDŐPONT - Pilinszky 100 - Oberfrank Pál előadása

Dátum:  november 30.
Időpont: 18:00
Helyszín:  online
null

Az esemény november 30-án kerül megrendezésre online!

 

Az emlékesten Oberfrank Pál Jászai Mari díjas művész Pilinszky János alakját idézi meg versek, prózai szövegek, életrajzi vonatkozások, a költőről szóló vallomások tükrében magyar, francia és angol nyelven.

Az előadást, melynek időtartama kb. 70 perc, a költő kedvenc zeneműveiből felcsendülő motívumok és vetített képek kísérik.

A produkció hiteles, mély, Pilinszky Jánoshoz méltó szikár képet igyekszik adni a költőről, akivel az előadó még gimnazista korában, Jelenits István piarista szerzetesnek, a költő lelki vezetőjének köszönhetően, a Mikszáth téri Piarista Gimnáziumban találkozott.

"Pilinszky János a XX. századi magyar lírai költészet egyik legtitokzatosabb alakja. Szikár verseiben meghökkentő egyszerűséggel ragadja meg az élet legdrámaibb pillanatait. Kegyetlen őszinteséggel megfogalmazott, lelkileg lecsupaszított, vallomásos, végletes pillanatokat megragadó sorai az Istent, a végső értelmet keresik minden idegszállal, miközben valamiféle angyali és gyermeki tisztaság áraszt el mindent. Az életmű bemutatása lehetetlen, de egy-egy mozaikrészlet talán közelebb visz hozzá és önmagunkhoz, és így az Isten felé vezető úton is jelenthet néhány lépést mindannyiunk számára."

Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas magyar színművész, színházigazgató, érdemes művész. 1964-ben született Budapesten. A Nemzeti Színház stúdiósa volt Bodnár László utolsó tanítási évében. 1987-ben sikeresen felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára Marton László színészosztályába, ahol 1991-ben szerzett diplomát. 1991–2008 között a Vígszínház tagja volt, azóta szabadúszóként dolgozik. 2010 óta a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elnöke és a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke.