Otthon a könyvben

Irodalomterápiás, önismereti műhelyfoglalkozás Ughy Szabinával

Dátum:  január 14.
Időpont: 09:00
Helyszín:  Magyar nyelvlabor
Place Gudule 25

Ughy Szabina író, Bella István-díjas költő, irodalom- és meseterapeuta, a Móra Kiadó irodalmi szerkesztője 2018 ősze óta vezet irodalomterápiás, önismereti csoportokat Veszprémben és Budapesten. Az elmúlt évek során többszáz ember vett részt a különféle tematikájú foglalkozásain, frissen meghirdetett csoportjai általában egy-két héten belül betelnek.

Öt különféle témájú (Közös ég; Alkotó változás; Könyv-Tükör; Mitikus nők; Életciklusok feladatai) 10-12 alkalomból álló, zárt csoportos foglalkozást dolgozott ki, illetve egy négyalkalmas, egésznapos, életközépi válsággal foglalkozó tematikát, amely az Utas és holdvilág regényt dolgozza fel. Mindezek mellett nyitott, egyszeri alkalmas foglalkozásokat is vezet.

A hazai csoportok mellett új cél a külföldi csoportok felépítése és a külföldön élő magyar közösség elérése. Ennek ötletét a pandémiának köszönheti. Ez idő alatt kényszerült arra, hogy online felületre húzódjon vissza csoportjaival. Kiderült, az online foglalkozások résztvevőinek jelentős hányada külföldi illetőségű volt, így összesen kilenc különböző országban élő, magyar nyelvű személy találkozhatott hétről hétre a virtuális térben. A csoporttagok egyöntetűen visszajelezték, hogy építő, meghatározó élmény volt számukra egy elfogadó, értelmiségi, irodalomszerető csoporthoz tartozni, ahol értékes műveken keresztül kapcsolódhattak egymáshoz és a saját kultúrájukhoz. Külön kiemelték, hogy számukra, akik már több éve, évtizede külföldön élnek, mennyire fontos egy közösség, ahol fontos emberi kérdésekről, viszonyulásokról, problémákról nyilatkozhattak meg az anyanyelvükön. Sokan végre olyan kortárs szerzőkkel és művekkel ismerkedhettek meg, akikről egyébként nincs lehetőségük hallani. A kreatív írásos feladatoknak köszönhetően pedig újra és újra rácsodálkozhattak anyanyelvük szépségére és gazdagságára is.

Otthon a könyvben – Irodalomterápia a szórványban élő magyaroknak

Az Otthon a könyvben nyitott csoportos foglalkozássorozat az évkör legfőbb témáihoz (így például: visszatekintés, elengedés, hála, csend, belső erőforrás, újrakezdés, növekedés) választott szépirodalmi szövegeken keresztül kínál alkalmat arra, hogy a csoport védett, biztonságos közegében a tagok kapcsolódhassanak önmagukhoz és csoporttársaikhoz.

A nyitott csoportos foglalkozás célkitűzései

  • az irodalomterápia módszerével való megismerkedés
  • olvasásnépszerűsítés
  • egy minősítés nélküli, elfogadó közösség részesének lenni
  • a megosztás gyógyító, korrigáló hatásának megtapasztalása
  • az érdemi egymásra figyelés fejlesztése, az egymáshoz kapcsolódás gyakorlása
  • az önismeret fejlesztése
  • közösségépítés
  • a kreatív írásos feladatokon keresztül az önkifejezés fejlesztése

Életkori besorolás: 21-éves kortól bárki számára ajánlott

Maximális létszám: 10 fő

A foglalkozások hossza: 2,5-3 óra óra

A foglalkozás díja: 30 euro - a fizetésre vonatkozó információról a terápiavezető a regisztráció után értesíti az érdeklődőket

Regisztráció itt.

Ughy Szabina

Ughy Szabina

Ughy Szabina író, Bella István-díjas költő, irodalom- és meseterapeuta, a Móra Kiadó irodalmi szerkesztője. A kétezres évek közepétől kezdve publikál a legkülönfélébb folyóiratokban, eddig két verseskötete és egy regénye jelent meg. Jelenleg egy novellásköteten dolgozik. 2018 ősze óta vezet irodalomterápiás, önismereti csoportokat. Az elmúlt évek során közel kétszáz ember vett részt a különféle tematikájú foglalkozásain.