ELHALASZTVA - Oda-vissza: A kulturális transzfer folyamatai Hollandia, Flandria és Magyarország között

Dátum:  november 16.
Időpont: 18:00
Helyszín:  Liszt Intézet Brüsszel
Treurenberg 10, 1000 Brüsszel
null

Előre nem látható körülmények miatt sajnálattal tájékoztatjuk Önöket, hogy a november 16-án 19:00 órára tervezett konferenciát kénytelenek vagyunk egy későbbi időpontra halasztani. 

A Belgiumi Magyar Tudósklub következő előadásának keretében bemutatja az Oda-vissza; A kulturális transzfer folyamatai Hollandia, Flandria és Magyarország között című könyvet. A 10 tanulmányt tartalmazó könyv célja, hogy felfedezzék a különböző kulturális és tudományos találkozásokat két kisebb nyelv, a holland és a magyar között, illetve három kultúra, a magyar, a flamand és a holland között. Fókuszálva elsősorban a kulturális közvetítők sokféle munkájára, a fordítóktól, kiadói szerkesztőktől, egyetemi tanároktól, orvostanhallgatóktól és jogászoktól kezdve az utazókon át a színpadi adaptációk rendezőiig, az előadás fényt derít annak okaira, hogy a magyar értelmiségek vajon miért döntöttek irodalmi és tudományos munkák tanítása, kutatása, alkalmazása és lefordítása mellett hollandra, illetve hogy hogyan működik a három kultúra munkáinak dinamikája. 

null

Gera Judit │ ELTE Budapest

A modern holland irodalom professzor emiritusa az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és irodalmi fordító. Kollégáival jelenleg a holland irodalom történetének magyar nyelvű fordításán dolgoznak. A fentebbi könyv a kulturális transzfer folyamataira összpontosít Belgium, Hollandia és Magyarország között.

null

Vesztergom Janina

Független kutató, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Holland Tanszékének korábbi adjunktusa.