New Visegrad Photography

Fényképészeti kiállítás a Visegrádi Csoport országai és Szerbia részvételével

Dátum:  április 20. - május 5.
Helyszín:  Online
null

A New Visegrad Photography fotókiállítás olyan egyedülálló kezdeményezés, amely csoportos válogatást mutat be a visegrádi régió művészeti felsőoktatási intézményei kiemelkedő frissdiplomás fotográfusainak alkotásaiból. A Visegrádi Csoport országai (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) mellett a közép-európai kulturális együttműködés kiterjesztése szándékával Szerbia is meghívást kapott a programba.

null

A ” New Visegrad Photography” megkísérli a fiatal fényképészek munkáinak újra rendezését egy olyan kontextusba, amelyben a tágabb globális folyamatokat egy kifejezetten Közép-Kelet-Európai szemszögből meghatározó jellegzetes vonások, a nemzeti sajátosságok, az eltérő oktatási megközelítések és az alkotók egyedi univerzumai közül kerülnek elő.
Ennek az egyedülálló kiállításnak a szervezője, Magyarország vezető művészeti ügynöksége, az EDGE Communications, aki számos fotográfiai program kezdeményezője mind Magyarországon és a nemzetközi színtéren. Szakmai partnerek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Design Budapest és a Photo Budapest, az egyetlen nemzetközi fotóvásár Közép-Kelet-Európában. A program fő támogatója a Nemzetközi Visegrádi Alap.

A ” New Visegrad Photography” projekt 2018-ban debütált Budapesten egy szabadtéri kiállításként. Később bemutatásra került Pozsonyban, Prágában, a lengyelországi Szczecin könyvvásáron, valamint 2018 októberében, az Art Photo Budapest fotóvásár szatellit kiállításaként is. 2020-ban a szervezők újragondolták a kezdeményezést, mégpedig az utazó kiállítás tartalmának, a résztvevő országok és helyszínek bővítésével. Idén egy régióközi együttműködés keretében nyitották meg az eseményt a Nyugat-Balkán, Szerbia és az ország felső művészeti oktatásának képviselői felé, azzal a céllal, hogy bemutassák a szerb fényképezés legfiatalabb generációját a V4-es régióban és azon kívül is. A ” New Visegrad Photography 2020” kilenc művészeti egyetemet és 24 fiatal fényképészt mutat be Csehországból, Magyarországról, Lengyelországból, Szlovákiából és Szerbiából.

A Külgazdasági és Külügyminisztériummal, valamint a Magyar Kulturális Intézetekkel együttműködve a kiállítást 2020 szeptemberétől mutatják be Rómában, Prágában, Bécsben, Belgrádban, Varsóban, Brüsszelben, Berlinben és Pozsonyban. A vírushelyzetre való tekintettel azonban egyes helyszíneken, így Brüsszelben is, a tárlat kizárólag online formában tekinthető meg.

PARTNER INTÉZETEK:
Academy of Arts, Architecture and Design in Prague (CZ), Academy of Arts in Novi Sad (SRB), Academy of Fine Arts and Design in Bratislava (SK), Budapesti Metropolitan Egyetem (HU), Film and TV School of Academy of Performing Arts in Prague (CZ), Kaposvári Egyetem (HU), Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest (HU), University of the Arts Poznań (PL), University of Arts in Belgrade (SRB)

KIÁLLÍTOTT MŰVÉSZEK:
FEHÉR Vera A, ALBERT Anna, BAKSA Gábor, BALOGH Viktória, BÁNHEGYESY Antal, BYLAK Krisztina, Leontína BERKOVÁ, ÉRDI Róbert, Zuzana FEDOROVÁ, Lenka GLISNÍKOVÁ, Edyta JABŁOŃSKA, Michał JASZKOWSKI, Mina JEVREMOVIĆ, Lea KÁLAZI, Milica KNEŽEVIĆ, Ľuboš KOTLÁR, Tomasz KOWALCZYK, Dragan KURUCIĆ, Weronika PERŁOWSKA, Andrea STANIŠIĆ, SZÉKELY György, SZTREHALET Oxána, TÓTH Gabriella, Václav TVARŮŽKA

Szervező: EDGE Communications
Kurátor: Gábor Arion KUDÁSZ
Szakmai vezető: Krisztina LÖBL
Arculatterv: Hajnalka ILLÉS

 

null