Nagy találkozások a zenében

Klasszikus koncert Sztathatosz Sebestyénnel (hegedű) & Szokolay Ádámmal (zongora)

Dátum:  június 29.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Liszt Intézet Brüsszel
Treurenberg 10, 1000 Brüsszel
null

Program:
César Franck: A-dúr Hegedű-Zongora Szonáta
Hubay Jenő: Csárdajelenet Op. 13 No.2
Johannes Brahms: d-moll Hegedű-Zongora Szonáta No. 3
Bartók Béla: 1. Rapszódia

Sztathatosz Sebestyén 5 éves korában kezdett hegedülni. Művészcsaládban nőtt fel, így hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ő maga is erre a pályára fog lépni hegedűművészként. 14 évesen Szecsődi Ferenc lett mestere, akinél 5 évig tanult a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának előkészítő tagozatán.
Számos hazai és nemzetközi versenyen indult, ezeken díjazott vagy nyertes volt. Közülük a legfrissebb első díj a London Classical Music Competition versenyzőjeként, illetve második díj a párizsi Nouvelles Étoiles nemzetközi versenyen. Neves fesztiválokon lépett fel, ezek között említhető a Luzerne Music Festival NY, a Fesztiválakadémia Budapest, az Encuentro Santander és az International Holland Music Sessions, ahol többek között Zakhar Bronnal vagy José
Gallardoval adott közös kamarakoncertet. Olyan világhírű művészek kurzusait hallgatta, mint Albert Markov, Zakhar Bron, Boris Garlitsky, Takács-Nagy Gábor, Pieter Schoeman, Christoph Poppen, Kelemen Barnabás, Kirill Troussov és Giovanni Guzzo. 2019 Márciusában felvételt nyert a Manhattan School of Music-ba Albert Markov osztályába. A magyar hegedűművészet óriási hagyományát szem előtt tartva azonban úgy döntött, hogy Magyarországon marad. Jelenleg a Zeneakadémián Baráti Kristóf és Szenthelyi Miklós osztályában folytatja tanulmányait.
Sztathatosz Sebestyén a magyar zenei élet egyre népszerűbb fiatal szólistája, olyan koncerthelyszínek és zenekarok rendszeres vendégművésze, mint a Zeneakadémia Nagyterme, MÜPA, Magyar Zene Háza, Magyar Rádió Márványterme és a Magyar Kamarazenekar, MÁV Szimfonikus Zenekar, Szegedi Szimfonikus Zenekar, Europa Jugendorchester, Mendelssohn Kamarazenekar vagy a Virtuózok Kamaraegyüttes.


Szokolay Ádám az elmúlt években olyan neves helyeken adott koncertet, mint az amszterdami Concertgebouw, a párizsi Salle Cortot, a vilniuszi Nemzeti Filharmónia terme, a budapesti Zeneakadémia Nagyterme és a Művészetek Palotája. 2021-ben a mainzi Villa Musica kamarazenei fesztivál meghívására Boris Garlitsky hegedűművésszel lépett fel. 2022-ben a BBC Rádió közvetítette szólóestjét, Bartók műveiből összeállított műsorral. 2017-ben saját zenekart alkotott a New York-i Bard Konzervatórium hallgatóival, akikkel Rachmaninov 2. zongoraversenyét és Gershwin Rhapsody in Blue-ját adta elő. Fellépett a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Győri-, és a Savaria Szimfonikus Zenekarral, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és a Budapesti Vonósokkal - olyan karmesterekkel, mint Kovács János, Antal Mátyás és Hamar Zsolt.
Egyetemi tanulmányait a New York-i Bard Konzervatóriumban, a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán és a salzburgi Mozarteum Egyetemen folytatta Peter Serkin, Grigory Gruzman és Rohmann Imre osztályában. Jelenleg a budapesti Zeneakadémián fejezi be tanulmányait Várjon Dénes és Kemenes András irányításával. Olyan kiemelkedő zenészek mesterkurzusain vett részt, mint Rados Ferenc, Kurtág György, Kocsis Zoltán, Wagner Rita, Richard Goode, Mikhail Voskresensky és Claudio Martínez-Mehner. A Junior Prima díjas zongoraművész 2019-ben a Bartók Világverseny I. díját nyerte el. Számos nemzetközi verseny díjazottja, többek között a Yamaha Fiatal Előadóművészek Versenyén és a Stecher & Horowitz New York-i Zongoraversenyen nyert díjakat. Munkájáért Magyarországon Bíró Sári Emlékdíjban, Fischer Annie ösztöndíjban és a Kocsis-Hauser Alapítvány különdíjában részesült.