Medgyesi Emese könyvbemutatója Luxemburgban

Könyvbemutató

Dátum:  február 3.
Időpont: 18:00
Helyszín:  Salle Paroissiale, Strassen
2 Place des Martyrs, L-8032 Strassen, Luxembourg

A brüsszeli bemutatót követően, Medgyesi Emese a Luxemburgi Olvasókör tagjaival beszélget az Élesben a sorssal – erdélyi mozaik című történelmi és családregényéről. A luxemburgi könyvbemutatóra február 3-án, 19 órától kerül sor Strassenben (2 Place des Martyrs, L-8032 Strassen, Luxembourg).

A könyv a 20. század viszontagságait mutatja be egy erdélyi család történetén keresztül.

„Úgy kezdődik ez az „erdélyi mozaik”, mint egy klasszikus családregény. Herold, a müncheni iparos/kereskedő idegen országba költözik, ahol rátermettsége és szorgalma által vagyont és társadalmi pozíciót teremt maga és családja számára. Következhetnék nemzedékek pályafutásának felfelé ívelése, a történet azonban egészen más irányt vesz. A szereplők ugyanis két – egymástól nem független, de rájuk nézve más minőségű – idősíkban léteznek. Egyik a személyes létidő, az „arasznyi lét” – ebben már az évtizedes tervezés is gondviseléstől kapott fényűzés. Másik a történelmi idő, melyben e „megtervezett” évtized csak múló pillanat – erre nincs befolyásuk. Nemzedékek emelkedése vagy zuhanása azon múlik, hogy e két időáram erősíti vagy kioltja egymást. A „történelmi idő” Petriék jó- vagy balsorsává válik – ezt irányítani nem, legfeljebb elviselni lehet. Nehéz meghatódás nélkül olvasni.” /Láng Gusztáv/

A regény megvásárolható és dedikáltatható a szerzővel a helyszínen.

Medgyesi Emese

Medgyesi Emese

Marosvásárhelyen érettségizett (1980) majd a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen magyar-francia szakos középiskolai tanária diplomát szerzett (1984). Tanár a székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskolában, majd az Orbán Balázs Líceumban (1984–90). 1990 után a marosvásárhelyi Színművészeti Főiskolán tanít. A fiatal prózaírók Ajtók c. antológiájában tűnt fel (1987), novelláit közli az Utunk (1989), az 1989-90-es Utunk-Helikon Évkönyv és a Látó (1990). Matyorka densz c. kisregénye a Helikonban (1990/9–11) jelent meg.