Maurer Dóra tanítványai

Dátum: 2021 november 9. - 2022 január 14.
Időpont: 18:00
Helyszín:  Liszt Intézet Brüsszel
Treurenberg 10, 1000 Brüsszel
null

Maurer Dóra (született 1937-ben Budapesten) az egyik legkeresettebb ma is élő magyar művész. Már több mint öt évtizede aktív, csaknem az összes médium területén dolgozott már, beleértve a filmeket, szobrászatot, fotográfiát, festészetet és előadásokat is. A kimagasló művész, tanár és kurátor legnagyobb Egyesült Királyságban megvalósuló kiállítása a Tate Modern-ben került megrendezésre 2019. augusztus 5. és 2021. január 24. között Magyarország Külgazdasági- és Külügyminisztériuma támogatásával.

Professzorként, Maurer Dóra művészek generációit formálta és inspirálta az 1970-es évektől kezdve napjainkig a legrangosabb intézményekben Magyarországon és külföldön egyaránt. 1987 és 1991 között vendégprofesszorként oktatott vizuális kísérleteket a budapesti Iparművészeti Főiskolán (ma már: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem). 1990-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen volt vezető előadó a Festő Tanszéken. Emellett 1998-tól a Pécsi Egyetemen is tanított, ahonnan 1999-ben végül Salzburgba ment, hogy az Internationale Sommerakademie-n folytassa pályafutását. Még ma is aktív tagja a Magyar Orvosi Tanácsnak.

Mi teszi a nagyszerű művészt remek tanárrá? Maurer Dórát a partneri hozzáállása, mely épp annyira sokszínű, gazdag és egyedi, mint saját művészi karriere. Előnyben részesíti a kreativitást a frontális oktatással szemben és egyenlő félként tekint tanítványaira, beszélgetést kezdeményez velük és felteszi a megfelelő kérdéseket.

Maurer Dóra határozottan hisz a gyakorlatok, a tapasztalatok és a nemzetközi trendek megosztásában és arra ösztönzi követőit is, hogy fedezzenek fel különböző irányokat, alkossanak különböző stílusokban és használjanak több médiumot.

A „Maurer Dóra követői” kiállítás célja a kiemelkedő magyar művészek bemutatása a következő generációknak, illetve annak az élménynek az átadása, hogy milyen érzés inspirálva lenni egy elkötelezett és híres vizuális művész által. A kiállításon nyolc tanítványának a művei találhatóak meg, akik mind különböző generációkat és stílusokat jelenítenek meg. Egy dologban azonban mégis megegyeznek: életük egy bizonyos pontján mind Maurer Dóra sajátos tanítási megközelítésének hatása alá kerültek, melyre máig nagyon büszkék.

A programot Magyarország Külgazdasági-és Külügyminisztériuma, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A művészek listája:

CHILF Mária, CSERNY Márton, CSÖRGŐ Attila, JOVÁNOVICS Tamás, NAGY Barbara, SZEGEDY-MASZÁK Zoltán, WOLSKY András, ZALAVÁRI András