Marni Jazz Festival - Gadó Gábor & Laurent Blondiau

Dátum:  szeptember 12.
Időpont: 18:15
Helyszín:  Théâtre Marni
1050 Ixelles, Rue de Vergnies 25

2018. szeptember 12. 20:15

Laurent Blondiau idén első alkalommal lép fel a Marni Jazz Fesztiválon. A sokszínű trombitaművész és szenvedélyes újító lelkesen vetette bele magát az új feladatba és kiemelkedő zenészeket hívott meg egy közös produkcióra. Úgy mint a formabontó stílusú gitárost Gadó Gábort, aki játékát csodálatos mélységgel és érzelmekkel tölti meg, új távlatokat nyitva a magyar zene világának. A kvartett további tagjai a francia basszusgitáros Sébastien Boisseau, valamint Samuel Ber, a Mâäk kollektív fiatal dobosa. A művészek már több ízben dolgoztak együtt, a fesztiválra alkotott kompozícióikat a duó számainak újragondolt verziói egészítik ki. Zenéjük szabályok szerint megkomponált, de még is az igazi művészi szabadság árad belőle. A hagyományhoz híven, a trombitaművész híres meglepetés vendégeket is tartogat számunkra - zenei tűzijátékokra számíthatunk a színpadon.

JEGYEK & INFORMÁCIÓ

Gadó Gábor (1957. Pécs)
Korának kiemelkedő innovatív jazzmuzsikusa, a jazz és a kortárs komolyzene kiváló ötvözője. Zenei tanulmányait hegedűn kezdte, majd klasszikus gitárra váltott. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakán Babos Gyula növendékeként végzett 1983-ban, ezt követően élvonalbeli magyar jazzmuzsikusok együtteseiben szerepelt.

Az első partnerei között voltak ifj. Rátonyi Róbert, Snétberger Ferenc, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, Balázs Elemér és Oláh Kálmán, a magyar jazz zenei élet kiválóságai. Később nemzetközi formációkban is egyre gyakrabban tűnt fel, például Gerald Veasley, Randy Roos és George Jinda oldalán.
1995-ben Franciaországba költözött, később egy ideig Londonban is élt. 2000-ban Párizsban alakult meg a Gadó Gábor Quartet, melynek tagjai: Matthieu Donarier (tenorszaxofon), Sébastien Boisseau (nagybőgő), Joe Quitzke (dob). Zeneszerzője és közreműködője Winand Gábor Corners of my mind című albumának, amelyet a francia Jazzman magazin a 2002-es év legjobb jazzlemezei közé választott.
2003-ban elnyerte a francia L’Académie du Jazz által az év európai jazzművészének évente odaítélt Bobby Jaspar életműdíjat, mely munkásságának eddigi legrangosabb elismerése. Gadó Gábor francia és nemzetközi jazz zenei fesztiválok valamint klubok keresett vendége.

Laurent Blondiau aktív szereplője a belga és az európai jazz világának. Improvizatív trombitásként olyan zenekarokkal és művészekkel dolgozott már együtt, mint a Brüsszeli Jazz Orchestra, a Nathalie Loriers + Extension, az Octurn, az Elephant Orchestra Dream és a Magik Malik Orchestra.
Laurent Blondiau 1968-ban született Belgiumban. 1986-ban felvételt nyert a brüsszeli Királyi Konzervatóriumba, ahol jazz zenét tanult Bert Joris és Richard Rousselet osztályában.
2009-ben a Jazz Academy legjobb európai zenésznek járó díjjal tüntette ki.
1997-ben létrehozta saját együttesét, a Mâäk's Spirit-et, melyben jelenleg 4 zenész (Sébastien Boisseau, Jean Chevalier, Laurent Blondiau, Jean-Yves Evrard) és egy világítástervező (Sam Mary) dolgozik együtt. A formáció jellegzetessége, hogy nagy teret engednek az improvizációnak. Az együttes a kortárs zene, a rock és a szabad jazz világából inspirálódik, ennek is köszönhető, hogy a Mâäk's Spirit stílusa bekategorizálhatatlan és kliséktől mentes marad. Másik projektjük a MikMâäk, melynek Laurent Blondiau (trombiták) és Guillaume Orti (szaxofonok) a művészeti vezetői, de a több zenész is részt vesz az alkotói munkában. A projekt 2014-es születése óta a 16 kiemelkedő művész szokatlan csapata állandó zenekar volt a Recyclart Brusselsnek, valamint a Théâtre Marninak és számos fesztiválon fellépett (Jazz Middelheim, Gaume Jazz, Mithra Jazz à Liège, ...). A MikMâäk első albumát 2015 júniusában vették fel a bruges-i De Werf-ben és a De Werf Records gondozásában 2015 szeptemberében jelent meg.

 

Művészek:

Laurent Blondiau - trombita
Sébastien Boisseau - nagybőgő
Samuel Ber - dob
Gadó Gánor - gitár
Sam Mary - fények
+ vendégek