Magyar filmek @CinEast Film Fesztiválon Luxembourgban

Dátum:  október 6. - október 23.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Különböző helyszínek
Luxembourg
null

2022-ben a Közép- és Kelet-európai Filmfesztivál október 6 és 23. között kerül megrendezésre Luxemburg különböző helyszínein, illetve online. Az idén 15 éves fesztiválon több mint 100 alkotás kerül bemutatásra, köztük több magyar rendező, Csuja László, Nemes Anna Eszter, Fazakas Péter, K. Kovács Ákos, Bianka Szelestey és Turai Balázs munkája. Az eseményt számos más program, koncertek, kiállítások és filmkritika is kíséri majd.

 

Szelíd/Gentle (2022)

Csuja László, Nemes Anna Eszter

2022. 10. 07. 18:30 Cinématheque

2022. 10. 21. 19:00 Ciné Utopia

 

Edina egy női testépítő, aki együtt él edzőjével, Ádámmal. Hogy megnyerjék a világbajnokságot, Edinának komoly áldozatot kell hoznia. Eközben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival. A találkozás mindent megváltoztat, amiben a nő addig hitt.

A Szelíd világpremierje a világ egyik legrangosabb filmfesztiválja, az amerikai Sundance Filmfesztivál versenyprogramjában lesz (World Cinema). A Szelíd az első magyar játékfilm, amely versenybe kerül a Sundance-en. A meghívás rangját növeli, hogy a fesztivál évek óta az Oscar-díj egyik legfontosabb előszobája, ahol a legnagyobb sztárok és sztárrendezők szerepelnek. Csuja László és Nemes Anna közösen jegyzik a Szelídet. Csuja a Virágvölgy című első játékfilmjével a zsűri díját nyerte el az ’A’ kategóriás Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West versenyprogramjában. Nemes Anna a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész doktorandusza, ő készítette el a Szelíd előképének tekinthető Szép szörnyeteg című, női testépítőkről szóló esszé-dokumentumfilmet, ahol Csonka Esztert felfedezte. Csonka a Szelíd amatőr főszereplője, nemzetközi hírű testépítő, aki már közel húsz évet töltött el a testépítés világában. Filmben partnere a szintén amatőr Turós György, testépítő-fitnesz edző. A film a Muhi András és Ferenczy Gábor producerek vezette FocusFox gyártásában, a német Komplizen Film koprodukciójában, a Nemzeti Filmintézet Zrt., és a német ARTE/ZDF támogatásával készült. A Szelíd operatőre Nagy Zágon (Mesék a zárkából, Kilenc hónap háború, Szép szörny), vágója Csabai Attila (Terápia, Aranyélet, Virágvölgy).

 

A játszma/The Game (2022)

Fazakas Péter

2022. 10. 10. 18:30 neimënster (Krieps)

2022. 10. 13. 20:30 neimënster (Krieps)

2022. 10. 19. 20:00 Ancien Cinéma

 

1963, Budapest. Az állambiztonság tisztje, Jung András (Nagy Zsolt), élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával (Hámori Gabriella) és az egyetlen dolog, ami előléptetését hátráltatja, egy versengő kolléga, Kulcsár (Scherer Péter). Amikor felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál (Kulka János), fordulat fordulatot követ és kezdetét veszi egy könyörtelen párharc, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik, és egyetlen emberi gesztus az életedbe kerülhet.


A játszma a Film Positive gyártásában készül, producere Lajos Tamás (Örök tél, A berni követ, Apró mesék), rendezője Fazakas Péter (Árulók, Szabadság - Különjárat), a forgatókönyvet Köbli Norbert (Örök tél, Trezor, A berni követ, A vizsga) írta, operatőre Nagy András (Örök tél, Félvilág), vágója Kovács Zoltán, látványtervezője Vinnai Petra, jelmeztervezője Kemenesi Tünde.

Főszereplők: Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella, Scherer Péter és Staub Viktória.

 

Rövidfilmek

Branka (2020)

K. Kovács Ákos

2022. 10. 11. 18:30 neimënster (Krieps)

Online megtekinthető: 10. 12. 8:00 – 11. 06. 11:45

 

Jugoszlávia, 1991. Valahol a magyar határ közelében, messze a háborús frontvonalaktól Branka (Dina Mušanović), a szarajevói ápolónő munkát kap egy állami kórház szülészeti osztályán. A fiatal lány teljesen egyedül van. Családjától távol csak magára számíthat. Első munkanapján ismerkedik meg a szinte még kamasz Angélával (Antóci Dorottya), a magyar kismamával, aki magányosan várja első gyermekét. Rövid idő alatt szoros kötelék szövődik közöttük. Önmagukra ismernek a másik kiszolgáltatottságában. Ám hamarosan kiderül, hogy nem magány a legnagyobb teher, amivel Brankának meg kell küzdenie. Az osztály karizmatikus főorvosa (Nenad Pećinar) megpróbálja rávenni arra, hogy segítsen újszülötteket kicsempészni a kórházból, majd hitesse el a szüleikkel azt, hogy a külföldi pároknak eladott babák a születésük után nem sokkal meghaltak. Az önmagát és családját is féltő lánynak élete legnehezebb döntését kell meghoznia.

 

Craze/Hajszálrepedés (2021)

Szelestey Bianka

2022. 10. 11. 18:30 neimënster (Krieps)

Online megtekinthető: 10. 12. 8:00 – 11. 06. 11:45

Lenkének szembe kell néznie a ténnyel, kár tovább kapaszkodnia haldokló kapcsolatába, miután párja, Áron 8 év után, épp egy családi vacsora előtt böki ki: szakít vele. A szakítást hozó vitát néhány hajszál robbantja ki, szinte hihetetlennek tűnik, hogy emiatt legyen vége. De valóban emiatt van? Valóban váratlanul alakulnak az események? A fiatal lány a vacsora alatt bejárja az elengedés fázisait és egy utolsó, kétségbeesett tettel bizonyítja, mennyit ér valójában a kapcsolatuk.

 

Amok

Turai Balázs

2022. 10. 15. 18:00 neimënster (Krieps)

Online megtekinthető: 10. 16. 8:00 – 11. 06. 11:45

 

Miután egy rejtélyes balesetben Clyde egyszerre veszíti el barátnőjét, megnyerő küllemét es kiegyensúlyozott lelkivilágát, kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével.