Kovács Gergely zongorakoncertje

Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója alkalmából

Dátum:  október 22.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Liszt Intézet Brüsszel
Treurenberg 10, 1000 Brüsszel
null

Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója alkalmából Kovács Gergely zongoraművész ad koncertet. Gergely 2021-ben a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen harmadik díjat nyert, és a Brüsszeli Liszt Intézet különdíjként lehetőséget kapott, hogy koncertet adjon Brüsszelben épp Liszt Ferenc születésének napján.

KOVÁCS GERGELY - zongoraművész

Kovács Gergely Békéscsabán született, zongoratanár nagymamája segítségével kezdett zenét tanulni négyéves korában. Tizenkét évesen az Országos Nyíregyházi Zongoraverseny Nagydíjasa lett, ezzel egy időben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek Osztályába, ahol Keveházi Gyöngyi és Eckhardt Gábor vették szárnyaik alá.
Békéscsabáról Budapestre költözött családjával együtt. 2010-ben harmadik díjat nyert Szerbiában az Isidor Bajic Nemzetközi Zongoraversenyen, 2013-ban az olaszországi Pietro Argento Nemzetközi Zongoraversenyen első díjat, majd elnyerte a Gundel Művészeti Díjat is. Szenvedélyes kamarazenész, a 2013-as és a 2016-os Weiner Leó Országos kamarazenei versenyen egyaránt harmadik díjat nyert hegedű-zongora kategóriában.
2014 és 2017 között végezte BA képzését a Zeneakadémián Nádor György és Eckhardt Gábor irányításával. 2015-ben a Nemzetközi Paloma O’Shea Zongoraversenyen a legjobb húsz közé jutott Spanyolországban, Santanderben, a World Piano Teachers Association nemzetközi zongoraversenyén pedig nagydíjat nyert. 2016-ban Izraelben játszott a jeruzsálemi Zeneakadémián, koncertjét az elhunyt Kocsis Zoltán emlékének dedikálva, majd 2017-ben a barcelonai Maria Canals Nemzetközi Zongoraverseny különdíjasaként koncertezhetett Barcelonában.

2017 és 2019 között elvégezte a mesterképzést a Zeneakadémián Némethy Attila és Réti Balázs vezetésével. Koncertezett Hollandiában, Németországban, Olaszországban, Szlovákiában, Spanyolországban, Erdélyben, Indonéziában és New Yorkban. 2018-ban a Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen 2. díjat nyert, az első díj nem került kiosztásra. Ezt követően Junior Príma díjjal jutalmazták.
A Bank of China ösztöndíjasai közé választotta 2018-ban, 2019-ben pedig Fischer Annie ösztöndíjjal jutalmazták. Mester diplomakoncertjét 2019. április 2-án tartotta a Zeneakadémia Nagytermében, melyen a Solti György Kamarazenekar közreműködött Hamar Zsolt vezényletével. Ezután a Pennsylvania-i Lancaster Internation Piano Festival ösztöndíjasa. 2019 szeptemberében szólóesttel bemutatkozhatott a New York-i Carnegie Hallban.
2019–2020 között a Zeneakadémia Zongora Szólista Mesterképzésének hallgatója Dráfi Kálmán növendékeként. A Zeneakadémia hagyományt teremtő Újévi Nyitányának fellépője 2019-ben és 2020-ban, mely utóbbit a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával adhatta, és az M5 csatorna műsorára tűzte számos alkalommal. 2020-ban átvehette a Cziffra Fesztivál Tehetség-Díját. 2021-ben harmadik helyezést ért el a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen.