Koszika és Szász Csaba jazz koncertje a Zene Ünnepén

A zenéje ritmusára fog rengeni a középkori városfal a brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben.

Dátum:  június 21.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet, Brüsszel
Treurenberg 10, 1000 Brüsszel
null

A Zene Ünnepének (Fête de la Musique) 37. kiadását egy fergeteges jazz koncerttel tesszük emlékezetessé: Koszorús Krisztina (Koszika) és Szász Csaba zenéjének ritmusára fog rengeni a középkori városfal a brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben.

A Koszika és Szász Csaba egyedülálló zenei hangzást képviselnek az erdélyi és magyarországi zenei palettán. Zenéjük a bossa novától a népdalfeldolgozásokon át a bluesig terjed, jazz, reggae, funky és disco elemekkel, és folyamatosan új elemekkel bővül. A multikulturalizmus és az interkulturlitás égisze alatt, koncertjeik során minimum 4 nyelven énekelnek. Különböző kultúrák keverékét mutatják be zenéjükön keresztül, de feldolgozásokat is előszeretettel játszanak.

Koszika elnyerte a legjobb énekes díját a VII. Marosvásárhelyi Nemzetközi Jazz Fesztiválon és a 2016-os Nagyszebeni Jazz Festen.

A Zene Ünnepét 1976-ban Joel Cohen amerikai zenész kezdeményezte, aki akkor a France Musique rádiónál dolgozott. Azóta a mozgalom az egész világon elterjedt, és ma már számos országban szerveznek ehhez kötődő eseményeket. Általában június 21-e, a nyári napforduló körül kerül sor a fesztiválra, szimbolizálva a természettel való egységet a természetnek szentelt ősi, pogány ünnepek képére.

A Fête de la Musique, más néven: Make Music!, avagy Csináljatok zenét! (a kiejtés alapján hasonló francia « Faites de la musique ! » nyomán) a zenét népszerűsíti, és arra ösztönzi a zenészeket, hogy köztereken, nyilvános helyeken játszanak, lehetőséget kínálva egy szélesebb közönség számára, hogy hozzáférjenek több műfajú és sokféle eredetű zenéhez.

null