III. Regained Freedom Nemzetközi Filmfesztivál

Dátum:  november 15. - november 27.
Időpont: 18:00
Helyszín:  Liszt Intézet Brüsszel
Treurenberg 10, 1000 Brüsszel
null

Minden filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítünk.

Regisztráljon itt!

Regained Freedom Nemzetközi Filmfesztivál - III. - utolsó kiadás

A filmfesztivál Kelet-Európa, a Baltikum és a Balkán harmincéves békéjéről emlékezik meg. A program betekintést nyújt a múlt részleteibe, melyhez a filmeket hívja segítségül, megelevenítve 1989 történelmi pillanatait, a körülményeket, melyek a változáshoz vezettek, és az életet a diktatúrák alatt és után. Az eseményen kilenc ország filmjei vesznek részt, így láthatunk magyar, cseh, észt, grúz, lett, litván, lengyel, román és szlovák filmeket.

Tekintsen bele a régió történelmébe és fedezze fel a kilenc filmes élmény által, hogyan formálták az előző rezsimek az emberek életét. A fesztivál egy más nézőpontot kínál a múltra való visszatekintéshez.

PROGRAM

November 15. 19 óra – A vizsga / thriller, dráma, HU, Bergendy Péter, 1h29, 2011, OVstEN
Az 1956-os forradalom elbukott, terror uralkodik. A szovjetek által kijelölt – és meglehetősen paranoiás – Kádár János elrendeli, hogy minden egyes nemzetbiztonsági tiszt lojalitását új és szigorú irányelvek alapján vizsgálják meg. Jung András (30), a tehetséges és ambiciózus tiszt fedett ügynökként éli életét, mint magántanár. Egyetlen barátja, aki egyben közvetlen felettese is, Markó Pál (50) nagy népszerűségnek örvend, mint háborús hős és legenda. Őt bízzák meg Jung megfigyelésével, hogy minden lépését kövessék egy napig. Egy rendkívül megtévesztő kémjátszma, ahol senki nem tudhatja, kiben bízhat. Ki kémkedik ki után valójában?

November 17. 19 óra – Hidegháború / Zimna wojna, dráma, PL, Pawel Pawlikowski, 1h29, 2018, OVstEN
Egy szenvedélyes szerelmi történet két emberről különböző hátterekkel és temperamentumokkal, akik sorsszerűen össze nem illőek, de mégis egymásra vannak ítéltetve. A film történetét a rendező szüleinek hasonló szerelme ihlette, így a főszereplők nevei is őket idézik: Zula és Wiktor. Amit a vásznon látunk, az valójában 40 év valósága ennek a szerelemnek, amit végig beárnyékolnak a hidegháború évei. A film az 1950-es években játszódik Lengyelországban, Jugoszláviában és Berlinben, bemutatva egy lehetetlen szerelmet lehetetlen időkben.

November 19. 19 óra – Pupendo /Pupendo, vígjáték, CZ, Jan Hrebejk, 1h54, 2003, OVstEN
Pupendo az élet nehézségeit mutatja be Csehszlovákiában, az 1980-as években. A film egy keserédes komédia, amely közvetlenül 1984 előtt játszódik, a "gyakorlati szocializmus" korszakában. A főszereplő Bedrich Mara, akadémiai szobrász, aki családjával (feleségével és két fiával) él egy kicsiny apartmanban a prágai vízparton. Politikai okok miatt évekkel ezelőtt elvesztette korábbi állását, mint stúdióvezető a Prágai Akadémián. Ennek következtében műveit nem állíthatja ki, és kiszorult az érdeklődés és a juttatások köréből. Velük teljes kontrasztban áll Mila Brecka, iskolaigazgató és családja, akik évek óta követik a szocialista áramlatot. Két mondásban találnak igazolást a viselkedésükre: „A helyzet enyhítése miatt valakinek együtt kell úsznia velük” és „Miért kellene pont nekik állniuk és taposniuk a vizet, miközben mások is úsznak?”. A szülők mellett a film betekintést enged a velük felnővő gyerekek generációjába is. Ők céltalanul lógnak az iskolából, és arról álmodoznak, hogy együtt szabadulnak ki a mindennapi élet korlátjaiból.

November 20. 19 óra – A koncert /Le Concert, dráma, vígjáték, RO, Radu Mihaileanu, 1h59, 2009, OVstEN
Harminc évvel ezelőtt Andrei Simoniovich, a Moszkvai Nagyszínház (Bolshoi) zenekar neves karmestere elveszítette állását, mivel zsidó zenészeket vett fel magához. Azóta, ugyan takarítóként, de visszatért a színházba, és ennek okán véletlenül tudomást szerez, hogy a párizsi Chatelet Színház meghívja magához a Bolshoi zenekarát. Fejébe veszi, hogy összehívja régi zenészeit és előad Párizsban a mostani zenekar helyében. A régi zsidó vagy cigány zenészeit kísérő szólóhegedűsnek Anne-Marie Jacquet-t szeretné, a fiatal virtuózt. Amennyiben sikerül nekik a nehézségeiken és nézeteltéréseiken túljutni, a különleges koncert egy valóságos diadal lesz.

November 22. 19 óra – Gyengédség / Neha, dráma, SK, Martin Sulik, 1h50, 1991, OVstEN
Egy csodálatos történet a felnőtté válásról az átalakulóban lévő Csehszlovákiában, amely az 1968-as szovjet inváziót követően a kommunista uralom hosszú időszakából emelkedik ki éppen a 90-es évek fordulóján. A rendszerváltás és az alapvető értékek általános válságának hátterében egy fiatal férfi próbálja megtalálni magát az életben. Egy szerelmi (gyűlölet?) háromszögben játszik szerepet, amelyet a végkifejletig nem lát át teljesen, és kétségbeesetten próbálja megérteni a másik két főszereplő kiszámíthatatlan viselkedését, amely a múltjukban lappangó titkokhoz kapcsolódik. Mindezt teszi úgy, hogy közben saját helyében sem a biztos egy olyan világban, ahol a tegnap igazsága mára már semmit sem jelent.

November 23. 19 óra – Könnyű fiatalnak lenni? / Vai viegli bűt jaunam?, dráma, dokumentumfilm, LV, Juris Podnieks, 1h23, 1986, OVstEN
A „Könnyű fiatalnak lenni?” című film nagy érdeklődést váltott ki a dokumentumfilm gyártásban és híressé tette rendezőjét, Juris Podniekset a világon. A film a lázadó tinédzsereket mutatja be a kommunista hatalom alatt lévő Lettországban, az ő életüket és problémáikat írja le a változás éveiben. A dokumentumfilm nem csak a kormányellenes érzelmekre terjed ki, hanem mélyre hatol, hogy megmutassa, mik voltak a vágyaik, álmaik és az értelmük forrása. A történet megannyi szálát ismerhetjük meg, kezdve a koncert után egy vonatot tönkre tévő punk rockerektől, a droghasználaton és öngyilkossági kísérleten keresztül át egészen olyan fiatalokig, akik a hadsereghez csatlakozva épp Afganisztánba tartanak.
A filmet beszélgetés követi Antra Cilinskaval, filmrendező és producerrel, aki egyben a Juris Podnieks Filmstúdió vezetője is.

November 25. 19 óra – Három ház / Sami Sakhli, dráma, GO, Zaza Urushadze, 1h36, 2009, OVstEN
Három történet játszódik három különböző évszázadban, de mindegyik középpontjában egy festmény áll „Két bagoly” címmel. A 19. századi történet egy férfiról szól, aki felesége elvesztése után nem bírja el gyászát. Orvosa a „Két bagoly” festményt adja neki, ami felesége utolsó műve volt. A második világháború során ezt a festményt egy nő találja meg a férje szeretőjének lakásában. A harmadik szál napjainkhoz vezet, amikor a festményt készítő unokája próbálja visszaszerezni a művet, mint az utolsó megmaradt darabot a gyűjteményből.

November 26. 19 óra – Viszlát, Szovjet Unió! / Hüvasti, NSVL, vígjáték, EE, Lauri Randla, 1h31, 2020, OVstEN
Johannes egy izsór-finn családba születik az Észt-Szovjet Köztársaságba. Amikor az édesanyja Finnországba megy, őt a nagyszülei nevelik tovább és kénytelen szembenézni az élettel egymaga. Például őrülten szerelmes lesz iskolatársába, Verába, verekedésekbe keveredik, amiért megbüntetik, mialatt az országban a kommunista hatalom épp összeomlik. Ahogy Lenin helyét a Barbie babák veszik át, a krokodil Genák és a Moszkvicsok kénytelenek félreállni és beengedni a nyugati világot. Lauri Randla filmje egy vígjáték a különc Tarkkinen család kalandjairól a Szovjet Unió utolsó napjaiban.

November 27. 19 óra – Partizánok / Partizanas, dokumentumfilm, LT, Agné Zalanskaité, 1h05, 2020, OVstEN
A dokumentumfilm Litvánia szabadságért való küzdelmét mutatja be egy szabadságharcos egyéni történetén keresztül. Juozas Paliünas Rytas kódnév alatt harcolt. A megszállásban kimerülve dönt saját élete feladásáról, és hátrahagyva családját a litván erdőkbe indul megvívni a döntő csatát. Legjobb barátját, a „masinka”-nak nevezett pisztolyát viszi magával. A parancsnoknak való feltétlen engedelmesség, a tanulni akarás, a bátorság és a türelem egy egyszerű vidéki parasztemberből az ellenállási harc egyik legaktívabb vezetőjét faragja, aki a végsőkig hisz a litván szabadságban, és mintha végrendeletet írt volna a naplójába: "Add meg hazádnak, amit kell!”. A film Juozas Paliünas-Rytas eredeti naplója alapján készült.

A fesztivál szervezésében közreműködik: Liszt Intézet Brüsszel, Cseh Kulturális Központ, Észtország Nagykövetsége Brüsszel, Grúz Nemzeti Filmközpont, Litvánia Állandó Képviselete az Európai Unióban, Lettország Nagykövetsége, Jura Podnieka Studija, Lengyel Intézet Brüsszel, ICR Brüsszel, Szlovákia Nagykövetsége Brüsszel, Szlovák Filmintézet és EUNIC Brüsszel.