Gasztroirodalmi est Szederkényi Olgával és Cserna-Szabó Andrással

Dátum:  június 11.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet, Brüsszel
Treurenberg 10, 1000 Brüsszel
null

2021. június 11-én Szederkényi Olga, rendező, szerkesztő, újságíró és Cserna-Szabó András, József Attila-díjas magyar író és újságíró Brüsszelbe látogat, hogy egy izgalmas beszélgetéssel fűszerezze az irodalomkedvelő közönség mindennapjait.

Az író-olvasó találkozó fő témája a gasztronómia. Szederkényi Olga a magyar és a francia gasztronómia kutatójaként osztja meg velünk ízes gondolatait, míg Cserna-Szabó András, aki a kultúra.hu oldalon egy nemrég megjelent interjúban arra kérdésre, hogy milyen műalkotás lenne, azt válaszolta, egy ropogós csülök pékné módra, az irodalom oldaláról közelíti meg a témát.

Természetesen a kötetlen beszélgetés során nem csak a sütés-főzés és ezeknek irodalmi megjelenése kerül terítékre, de a két szerző életpályája is szóba kerül, az irodalomról, művészetekről, az életről alkotott képüket is megismerhetik az érdeklődők.

A beszélgetés házigazdája Juhász Levente, Brüsszelben élő fordító, aki már korábbi irodalmi beszélgetéseinket is vezette.

A brüsszeli találkozóra itt lehet regisztrálni. Figyelem: az érvényben lévő szabályoknak megfelelően, a helyek száma korlátozott!

Június 12-én a két szerző Luxembourgba látogat, ahol intézetünk támogatásával, a Luxembourgi Olvasókör szervezésében, Papp Csabával beszélgetnek. A luxembourgi esemény iránt érdeklődők a csapapp(kukac)gmail.com emailcímen tudnak regisztrálni.

Szederkényi Olga magyar rendező, szerkesztő, újságíró, a magyar és a francia gasztronómia kutatója. A Magyar Televízió Brüsszeli Tudósítójaként készített dokumentumfilmjéért, a Párizsi lázongások címűért, két Kamera Hungária díjat kapott 2006-ban.
Fordításában és szerkesztésében jelent meg Alexandre Dumas, Nagy Konyhaszótár című művének első magyar változata. (Alexandre Dumas: Konyhaszótár, Corvina Kiadó, 2014) Azóta jelennek meg rendszeresen gasztronómia-történeti írásai. (HÉVÍZ irodalmi folyóirat, Magyar Konyha magazin, stb.)
Az Erdélyi Arisztokrácia Diszkrét Bája című dokumentumfilm-sorozatában erdélyi arisztokraták utóéletét kutatja. A sorozat első két epizódját a Duna World Televízió mutatta be 2017-ben.
Naplók a vérzivatarból című hét részes rádiójátékát Márai Sándor, író és saját nagyszüleinek második világháborús naplóiból írta és rendezte. A rádiójátékot több országos magyar rádióadó sugározta 2019-ben és 2020-ban.
2018-ban kortárs magyar írónők antológiáját szerkesztette És boldogan éltek? – Mesehősnők utóélete címmel. A kötet férfi változata 2019-ben jelent meg Ők is boldogan éltek? – A férfi változat címmel. Az antológiákban kortárs magyar írók fejeznek be klasszikus meséket.
Páros interjúkötete 2020-ban jelent meg Irodalmi Popikonok címmel, a könyvben az irodalmi siker titkát kutatja.
Ady Endre és múzsája levelezéséből színházi darabot írt. A Surányi Andrással közösen rendezett darabot 2020-ban mutatták be Budapesten.
2021-ben kezdi forgatni a Böll Közlegény Megmentése című dokumentumfilmjét Heinrich Böll Nobel-díjas író azon második világháborús leveleiből, amelyeket feleségének írt Magyarországról, sebesülése után, lábadozása közben.

Cserna-Szabó András József Attila-díjas magyar író, újságíró 1974-ben született Szentesen. 1992-1997 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatója volt. 1997 óta rendszeresen publikál novellákat, esszéket, gasztronómiai írásokat. 1998-2000 között a Sárkányfű című irodalmi és művészeti folyóirat prózarovatát szerkesztette, majd 1998-2001 között a Magyar Konyha gasztronómiai folyóirat főmunkatársaként dolgozott. 2006-2009 között Unit magazin főszerkesztője. 2012-től a Hévíz című irodalmi lap szerkesztője, 2018-tól főszerkesztője.
Írt már drámát, forgatókönyvet és a másnaposság eszmekörét tárgyaló rendhagyó szakácskönyvet is, nyert lecsófesztivált és kocsonyafőzés közben feltalálta a farkas pacalt.

Az eseményre kérjük ITT REGISZTRÁLJON!