Gaál Tibor: Visegrádi Portrék

Arcképek Közép-Európa múltjából – a Visegrádi Együttműködés 30. évfordulójára

Dátum:  július 2. - augusztus 27.
Időpont: 08:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet, Brüsszel
Treurenberg 10, 1000 Brüsszel
null

Gaál Tibor grafikusművész tárlata művészi főhajtás a közép-európai országok három évtizeddel ezelőtti összefogása előtt. A kiállítás túlmutat e harminc esztendőn, hiszen az alkotó a térség (közel)múltjának nagy alakjait rajzolja újra egyéni látásmódban oly módon, ami nemcsak a múlt felé fordul vissza, hanem a korábbi egyéni teljesítmények felvillantásával egyszersmind a jövő irányába is előretekint. Mint ilyen, munkáinak egyéni megfogalmazása azt sejteti, hogy a nagy alkotók, gondolkodók, tudósok sora nemcsak a korábbi, hanem az eljövendő évszázadokban is töretlenül folytatódik.

A válogatott arcképcsarnokban szereplő húsz neves személyiség a történelem, az irodalom, a művészet, a tudomány és a sport területén alkotott maradandót. Eredményeik időben és térben is jóval túlhaladnak saját korukon és szűkebb környezetük határain: évszázadokon és országhatárokon átívelve gazdagítják az egyetemes kultúrtörténetet. A tárlat arra is felhívja a figyelmet, hogy mindez közös eredményünk, és az egyes nemzetek tagjai egyéni eredményeikkel az emberiség közös kultúrkincsét gazdagítják.

Gaál Tibor, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett portrékarikaturista, grafikus a tanulmányait porcelánfestőként kezdte a Hollóházi Porcelángyárban. 1980-tól 1989-ig a Tokaji Művésztelep tagja volt. Egyéni tárlatai mellett több hazai és nemzetközi (többek között Németországban, az Egyesült Államokban, Ausztriában, Ausztráliában) kiállításon szerepelt, több karikatúrapályázat díjazottja. A Magyar Kultúra Alapítvány 2009-ben rendezett nemzetközi karikatúrafesztiválján a szabadon választott kategóriában győzött, 2010-ben a futball-világbajnokság idején rendezett karikatúra világversenyen aranyérmet nyert Puskás Ferencről készített, e kiállításon is látható rajzával. Több helyen publikál. Évekkel ezelőtt kezdte el Nagy magyarok című portrésorozatát, amelyet a Visegrádi Együttműködés 30. évfordulójára szlovák, cseh és lengyel „Nagyok” portréival egészített ki. A sorozatot kultúrmissziónak tekinti, és a továbbiakban is számos portréval kívánja gyarapítani az arcképcsarnokot.

null