Érdi Tamás zongorakoncert

Dátum:  október 19.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Liszt Intézet Brüsszel
Treurenberg 10, 1000
null

ÉRDI TAMÁS - zongoraművész

https://tamaserdi.com/

A Liszt Ferenc-díjas és a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zongoraművész, Érdi Tamás a 2014-ben elindított Klassz a pARTon! Fesztivál megálmodója és művészeti vezetője. A fesztivál 2022-ben már a közelgő EKF időszakát vetíti előre programjaival, nemzetközi zenészek meghívásával (sziciliai Gli Archie Ensemble, egy belga zongoraművész és egy torinói fuvolista-zongora duó, a bécsi Chaos Quartet, a francia Nicholas Krause vezényli a Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekarát, bakui Ayyub Guliyev).

Az EKF alkalmából Újvidéken is koncertet ad a zongoraművész.

2000-ben Érdi Tamás képviselte Magyarországot az Europa Musicale Fesztiválon, a 16 résztvevő ország között. 2018-ban az Európai Kulturális Örökség Évében a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Bartók zongoráján köszöntötte a rendkívüli eseményt, valamint őt választották az év zenei nagykövetének.

A koncert É. Szabó Márta, Érdi Tamás édesanyja Akinek a madarak is Chopint énekelnek - Érdi Tamás története című könyvének bemutatójával kapcsolódik össze.

Petrányi Judit előszava a könyvhöz:

Egy élettörténet, amiről azt hihetnénk, tündérmese. Vagy még inkább annak a sokszor hallott népmesének egy változata, amelyben a szegényember legkisebb fia végül elnyeri a királylány kezét. Ez a legkisebb fiú a kicsinél is kisebb: mindössze hetven grammos (!) koraszülött, aki a rosszul működő inkubátorban a szeme világát is elveszti, de mire felnő, hazája legelismertebb és legnépszerűbb zongoraművészeinek egyike lesz. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjétől a Liszt díjig a legnagyobb kitüntetések birtokosa. Több tucat ország hangversenytermeiben állva tapsol neki a közönség, olyan rangos helyszíneken is, mint amilyen a new-yorki Carnegie Hall, vagy a varsói Lazienki Park, ahol minden évben többezres hallgatóságnak játszik Chopint a zeneszerző születésnapján, ikonikus szobra alatt. De ami legalább ennyire fontos, negyven évesen, hiszen ennyi, amikor ez a könyv megjelenik, boldog ember, akinek világát mások talán sötétnek hiszik, de nem az. Olyan ragyogó, amilyen csak lehet.

Minek köszönhető ez a mesés fordulat? Annak a szerencsének mindenek előtt, hogy a hároméves gyerek felfedezi a szoba sarkában álló zongorát, aztán az édesanyának, aki észreveszi, hogy a csöppség milyen ügyesen veszi birtokba legkedvesebb új játékát, és persze a tanárnőnek, aki kitalálja számára azt a különleges és teljesen egyéni módszert, ami lehetővé tette és teszi ma is a kotta nélküli tanulást, gyakorlást és koncertezést. Amikor nem veszik fel a budapesti Zeneművészeti Főiskolára (de hiszen vak, miért gondolja, hogy zongoraművész lehet belőle?), a szülei mennek vele Bécsbe, aztán Torontóba, ahol a híres Leon Fleisher tanítványa lett.

Nehéz évek voltak? Bizony, nagyon. Akadályokat kellett legyőzni? Számtalant. De a történet nem lenne meseszerű, ha váratott volna magára a segítség. Hol annak a japán szemsebész professzornak a képében, aki megpróbálta a lehetetlent, ami végül tényleg lehetetlennek bizonyult, hol a sok barát, sok külföldön élő magyar képében, akik felajánlották otthonukat, anyagi és lelki támogatásukat, barátságukat, szeretetüket a kitartó kis családnak. Mert bizony kellett hozzá kitartás.

A könyv ennek a kitartásnak és az akadályt nem ismerő, végtelen szülői szeretetnek is a története. A szülők, akik Tamás érkezését olyan hatalmas boldogsággal, ugyanakkor félelemmel és kétségbeeséssel fogadták, neves televíziósok voltak. Érdi Sándor a maga idejében úttörő és mindmáig ikonikus, hatalmas nézettségű kulturális magazin, a Stúdió alapító főszerkesztője és É. Szabó Márta, az éveken át futó, hasonlóan felejthetetlen gyermekműsor, a Cimbora szerkesztő- műsorvezetője. Mindketten feladták hivatásukat, hogy Tamást az életben és a pályáján elindítsák. Megkönnyítette döntésüket, hogy a politikailag viharos 90-es években műsoraikat megszüntették és az akkori tömeges leépítés során mindkettőjüktől megvált a Magyar Televízió. Szakmailag némi vigaszt jelentett, hogy Tamással utazva lehetővé vált, hogy felkeressenek számos külföldön élő, világhírű muzsikust, képzőművészt és gondolkodót. A velük rögzített beszélgetések történetei is a könyvet gazdagítják.

Természetesen szóba kerül a hét éve indított nyári szabadtéri koncertsorozat, amely évről évre nyaralók ezreit vonzza több tucat balatoni és néhány más helyszín ingyenes szabadtéri komolyzenei estjeire. A Klassz a pARTon fesztivál közreműködői nemzetközi hírű magyar és külföldi művészek, producere É. Szabó Márta, művészeti vezetője Érdi Tamás.

A könyv utolsó fotója egy esküvői kép 2013-ból. Réka azóta Tamás felesége, társa, támasza, mindenben segítője, hogy ne riadjunk vissza a nagy szavaktól, nyugalmának, boldogságának, további szakmai sikereinek záloga. Egy szó, mint száz, a legkisebb fiú elnyerte a királylány kezét. Neki is köszönhető, hogy a sötét szemüveg mögött ragyog a világ.