Medgyesi Emese: Élesben a sorssal – Erdélyi Mozaik

Könyvbemutató

Dátum:  február 1.
Időpont: 18:00
Helyszín:  Liszt Intézet Brüsszel
Treurenberg 10, 1000
Élesben a sorssal – Erdélyi Mozaik

Élesben a sorssal – Erdélyi Mozaik

2022 egyik első programjával az irodalomkedvelőket kényeztetjük: Medgyesi Emese történelmi és családregényének brüsszeli bemutatójára február 1-jén kerül sor.

„Úgy kezdődik ez az „erdélyi mozaik”, mint egy klasszikus családregény. Herold, a müncheni iparos/kereskedő idegen országba költözik, ahol rátermettsége és szorgalma által vagyont és társadalmi pozíciót teremt maga és családja számára. Következhetnék nemzedékek pályafutásának felfelé ívelése, a történet azonban egészen más irányt vesz. A szereplők ugyanis két – egymástól nem független, de rájuk nézve más minőségű – idősíkban léteznek. Egyik a személyes létidő, az „arasznyi lét” – ebben már az évtizedes tervezés is gondviseléstől kapott fényűzés. Másik a történelmi idő, melyben e „megtervezett” évtized csak múló pillanat – erre nincs befolyásuk. Nemzedékek emelkedése vagy zuhanása azon múlik, hogy e két időáram erősíti vagy kioltja egymást. A „történelmi idő” Petriék jó- vagy balsorsává válik – ezt irányítani nem, legfeljebb elviselni lehet. Nehéz meghatódás nélkül olvasni.” /Láng Gusztáv/

„Medgyesi Emese érzékenyen, pontosan ábrázolja nem csak saját családjának múltját, hanem szülővárosa és Erdély 20. századi történetének jó néhány fontos mozaikdarabját, így regénye izgalmas olvasnivaló lehet mindazok számára, akiket érdekel a történelemnek ez a fajta alulnézete és személyes sorsokra gyakorolt hatása.” /Korunk/

A szerzővel Láng Gusztáv, irodalomtörténész, egyetemi tanár és Serestély Zalán, a kötet szerkesztője, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa beszélgetnek. A beszélgetés moderátora Rostás-Péter István, a Kolozsvári Rádió szerkesztő-újságírója. 

Az esemény társszervezője Vincze Loránt, RMDSZ-es, néppárti európai parlamenti képviselő. 

Az eseményen való részvétel védettségi igazolványhoz és előzetes regisztrációhoz kötött!

Kérjük, regisztráljon itt a rendezvényre! 

Medgyesi Emese

Medgyesi Emese

Medgyesi Emese 1961-ben született Marosvásárhelyen. Szülővárosában érettségizett, magyar-francia szakos tanári képesítést Kolozsvárott, európai kultúra- és társadalomtörténeti mesteri diplomát a Genfi Egyetemen szerzett. Pontos idő című novelláskötete 1992-ben jelent meg a Kriterion Könyvkiadó gondozásában. Hosszas hallgatás után, 2014-től kezdve, életének ismét része az irodalom. Erdélyi folyóiratok - Helikon, Korunk, Látó, Székelyföld - rendszeresen közlik írásait. Magyarországon a Kortársban és a Magyar Naplóban publikált. Genfben él.