Dracula filmvetítés Lugosi Béla főszereplésével

Filmvetítés a Nagylátószög - 120 éves a magyar film program keretében.

Dátum:  május 24.
Időpont: 19:00
Helyszín:  Liszt Intézet Brüsszel
Treurenberg 10, 1000
Lugosi Béla, mint Drakula gróf.

Lugosi Béla, mint Drakula gróf.

Szinopszis: Renfield, a naív ingatlanügynök Drakula gróf erdélyi kastélyába látogat, ahol az arisztokrata, akiről időközben kiderül, hogy vámpír, hipnotizálja és saját akaratának rendeli alá. Drakula gróf később Londonba költözi, ahol nappal a koporsójában alszik, éjszaka ellenben potenciális áldozatokat keres, kezdve a fiatal Lucyval...

1897. május 26-án jelent meg Bram Stoker Drakula című regénye. Ezt a napot az irodalom és vámpírkedvelők világszerte a Drakula világnapként tratják számon. Ehhez az időponthoz kapcsolódva és a Nagylátószög - 120 éves a magyar film című programunk keretében 2022. május 24-én levetítjük a Drakula című filmet.

A regény alapján készült Tod Browning Dracula (1931) című filmje egycsapásra híressé tette a címszerepet játszó Lugosi Bélát. A film megjelenése óta Lugosit Drakulával azonosítják: Drakula gróf Lugosi Béla, Lugosi Béla Drakula gróf.

Lugosi Béla az erdélyi Lugoson született Blaskó Béla Ferenc Dezső néven. A magyar és nemzetközi filmtörténet fontos alakja több mint 170 filmben szerepelt Magyarországon, és színészként Németországban is dolgozott, mielőtt az Egyesült Államokba emigrált. Egy Broadway-produkcióban formálta meg először Drakulát, mielőtt Hollywoodba költözött, ahol Tod Browning filmjében ismét magára öltötte a vámpír szerepét.

Folyamatosan törekedett arra, hogy elkerülje a beskatulyázást, de erős magyar akcentusa lehetetlenné tette más karakterek eljátszását. A horrorfilmek sztárjét Drakula tette halhatatlanná.

Külön köszönet az NBCUniversalnak az együttműködésért és a szíves segítségért.