EUNIC stand a Brüsszeli Képregény Fesztiválon

Magyar képregény művészekkel

Dátum:  szeptember 11. - szeptember 13.
Helyszín:  Tour & Taxis
Avenue du Port 86C, 1000 Bruxelles, Belgium
null

Magyar művészek a Képregény Fesztiválon

Az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteinek (EUNIC Brüsszel) tagjai szeretettel meghívják Önt, hogy fedezze fel a különféle országokból származó képregények sokféleségét workshopokon, panelbeszélgetéseken, élő rajzolásokon és egy közös kiállításon keresztül.

A Magyar Kulturális Intézet - Brüsszel  Kálmán Áron és Németh Gyula képregényművészeket invitálta meg a fesztiválra, valamint csatlakoznak standunkhoz a Királyok és Keresztek alkotói, Németh Levente és Mészáros János.

Kálmán Áron a rendszerváltás évében született, így az úgynevezett „Pókember-generációhoz” tartozik. Vagyis gyerekkorában egyaránt elérhetők voltak számára a nyugati és a keleti képregények, így hatott rá egyszerre Craig Thompson Amerikából, valamint Takahashi Rumiko Japánból. Másik kettősség a képregényes munkásságában a magas és az alacsony kultúra összeütközése és a kettő közötti egyensúlyozás. Bízik benne, hogy sikerül elkerülnie, hogy tucatterméket alkosson vagy holmi félrement műalkotást, a kultúra illúziójával kufárkodva. Legutóbbi képregénye a híres magyar szimbolista festő, Csontváry Kosztka Tivadar önéletrajzán alapul. Célja az volt, hogy a festő ars poeticáját képregényes kifejezőeszközökkel jelenítse meg. Az I. Világháború kitörésének 100. évfordulójára készült Matuszka Mátéval közös képnovellájuk, A vonal. Ez a Merénylet Szarajevóban gyűjteményes kötetben jelent meg, és 2015-ben el is hozták a legjobb rövid hazai képregénynek járó elismerést, az Alfabéta díjat. Jelenleg éppen egy magyar hiedelemvilágon, betyárlegendákon és egy valós boszorkányperen alapuló kalandtörténeten dolgozik, ami az eddigi leghosszabb története lesz.

Németh Gyula 15 év tervezőgrafika után váltott szakmát, most szabadúszó illusztrátorként és képregény rajzolóként dolgozik Budapesten. Első képregényét, a Rabtársak a Gulágon-t 100 000 példányban nyomtatták ki és kapták meg iskolák 2017-ben. 2019-ben a legjobb magyar képregényes novella kategóriában Alfa-béta díjat nyert a “Sorok között” c. történetéért. Első amerikai története a Heavy Metalnak készült a Death By Design c. Megadeth képregény albumba. Ezután kezdett el dolgozni a Dark Horse Comics-szal az újra indított Criminal Macabre-n, ami Steve Niles (30 Days of Night) több omnibus kiadást megélt sorozata. Vele dolgozik jelenleg is egy Budapesten játszódó történeten ami 2020 folyamán fog megjelenni. Készülő saját projektjei a H.G. Wells Doktor Moreau szigete c. könyvének első teljes terjedelmében illusztrált változata és a Magyar folklór teremtményei album, aminek anyagából tavaly kiállítás nyílt Hong Kongban.

KIRÁLYOK ÉS KERESZTEK
Levi (Németh Levente)
Levi évek óta saját, kultúra- és sportmarketingért felelős grafikai cégét vezeti. Kreatív igazgatóként felelős volt a Magyarországon tartott vívó-, kajak-kenu, torna és kézilabda világbajnokságok általános művészeti feladatainak ellátásáért 2018-ban és 2019-ben. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett mint tervezőgrafikus művész, ezután multinacionális reklámügynökségeknél dolgozott Art Directorként. Első képregénye „Királyok és Keresztek: Voluntas Tua” címmel jelent meg 2017-ben, melyet még ugyanabban az évben a legjobb magyar képregény díjára jelöltek. A mű emellett idén megjelent Franciaországban, Belgiumban, Németországban és Hollandiában is. Levi legújabb történelmi képregénye, a „Canes et lupi” nemrégiben került bemutatásra.

Munkái:
Királyok és Keresztek: Voluntas Tua - Enter Studio 2017
Des Rois et des Croix, Livre I - BD Must Éditions 2019
Des Rois et des Croix, Livre II - BD Must Éditions 2019
Királyok és Keresztek: Canes et Lupi – Helikon Kiadó 2019


Linkek:
https://bdmust.be/catalogue/albums/des-rois-et-des-croix/des-rois-et-des-croix-livre-i-livre-ii
http://www.bdmust.de/katalog/alben/koenige-und-kreuze/koenige-und-kreuze-buch-1-2
https://arthungry.com/nemeth.levente/5551/kiralyok_es_keresztek

Videók:
https://www.youtube.com/watch?v=yy3_Fl7FbTU
https://www.youtube.com/watch?v=nesVqbNk8nw
https://www.youtube.com/watch?v=-MvcoOIH_Qw

Mészáros János (Sinonimo)
János pályáját a hazai videó- és filmforgalmazásban kezdte. Kkülönböző filmforgalmazó cégeknél dolgozott, emellett részt vett multiplex mozik igazgatásában is. Dolgozott szövegíróként és marketingesként, de foglalkozott filmek promóciós anyagainak készítésével és filmkritikák írásával is. 2003-tól magánügyfelek marketing-tevékenységét segítette. Jelenleg szabadúszó íróként és fordítóként dolgozik; pénzügyi könyveket illetve képregényeket fordít angol nyelvről. 2018-ban jelent meg első, Levivel közösen készített képregénye „Királyok és Keresztek” címmel. Rendszeresen ír novellákat irodalommal foglalkozó blogok számára, emellett pedig Rejtő Jenőről szóló regénye elnyerte a Napút kiadó díját 2018-ban.

Könyvek, regények és képregények:
Királyok és keresztek: Voluntas Tua – képregény, ENTER Kiadó, 2017
Des Croix et des Roix Tome I-II, - francia nyelvű kiadás, közös fordítás Bayer Antallal, kiadta a BD Must Éditions, 2019
Királyok és keresztek: Canes et Lupi – képregény, Helikon Kiadó, 2019
Rejtő-kód – novella, Napút, 2018
Cash-flow management - fordítás, CO-NEX Kiadó, 1995
Vállalatok pénzügyei – fordítás, CO-NEX Kiadó, 1996
Pénzügyekről nemcsak pénzügyi szakembereknek- fordítás, CO-NEX Kiadó, 1997