Bűn és Büntetlenség

docHUmentary

Dátum:  február 25. - február 28.
Helyszín:  Online
A Biszku-per

A Biszku-per

A film február 25-28 között lesz elérhető online. A film linkjét és a jelszót február 25-én, emailben küldjük el, regisztráció után.

DocHUmentary programsorozatunk következő állomása a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjához kapcsolódik. Február 25-28 között Novák Tamás és Skrabski Fruzsina rendezőpáros Bűn és büntetlenség című dokumentumfilmjét vetítjük online.

A film Biszku Béláról szól, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése utáni kegyetlen megtorlások egyik vezető alakja volt. A film központi alakja, Biszku 1957 és 1961 között töltött be belügyminiszteri funkciót. Közrejátszott abban, és hangosan felszólalt annak érdekében, hogy az vizsgálatok során a bíróságok súlyosabb ítéleteket hozzanak és több fizikai megsemmisítést követelt. Amennyiben valamelyik bíró nem engedelmeskedett, Biszku utasítására azt azonnal leváltották. A bíróság elé állított húszezer emberből 300-at kivégeztek.

Az 1989-es politikai változások után Biszku Béla visszavonultan élt és soha senkinek sem nyilatkozott korábbi tetteiről. A film alkotóinak sikerült őt megszólaltatni, megkérdezni tőle, hogy bánja-e és bocsánatot kér-e a történtekért.

Bűn és Büntetlenség (2010, HU, r. Novák Tamás és Skrabski Fruzsina, 70 perc, dokumentumfilm)

Szereplők: Biszku Béla, Balás-Piri László, Blaski József, Fekete Pál, Fónay Jenő, Horváth Attila, Insticei Zoltán, Jamrik Levente, Kahler Frigyes, Mansfeld László, M. Kiss Sándor, Mórotz Kenéz, Pozsgay Imre, Rumi Tamás, Salát Gergely, Szerencsés Károly, Tischler János, Wittner Mária
Rendező: Novák Tamás, Skrabski Fruzsina
Zeneszerző: Hárs Viktor
Operatőr: Czomba Albert, Banai Tibor Péter, Durkó Ádám, Kiss Sándor
Zene: Földes László (Hobo), Kunert Péter, Kovács Áron Ádám
Producer: Novák Tamás, Skrabski Fruzsina
Hangmérnök: Kristóf Márton
Vágó: Gothár Márton