Budapest-Hollywood filmfesztivál

Dátum:  január 24. - január 28.
Időpont: 18:00
Helyszín:  Brüsszel
Treurenberg 10, 1000
null

Filmvetítések és kreatív foglalkozás

2023.01.24. 19.00 - Dögkeselyű
2023.01.25. 19.00 - Habfürdő
2023.01.26. 19.00 - A leányasszony, Kendik Dániel zongorakíséretével
2023.01.27. 19.00 - Barátságos arcot kérek!
2023.01.28. 16.00 - Filmrajzolós gyerek foglalkozás
2023.01.28. 19.00 - Casablanca

Dögkeselyű - 2023.01. 24. - 19.00

színes magyar bűnügyi film, 1982, r: András Ferenc, magyar hang, angol felirat, 109’

Rendező: András Ferenc, Munkcsi Miklós
Forgatókönyvíró: András Ferenc
Operatőr: Ragályi Elemér
Zene: Vukán György, Kovács György
Szereplők: Cserhalmi György, Gladkowska Maria - Kiss Mari, Temessy Hédi, Perczel Zita, Blaskó Péter, Szabó László, Bács Ferenc, Moór Mariann, Udvaros Dorottya
Műfaj: bűnügyi film

Simon József taxisofőrt két idős hölgyutasa meglopja. Az elvált, adósságban úszó férfi hiába fordul a rendőrséghez, nem hisznek neki. Tehetetlen dühében maga kezd nyomozásba, és hamarosan meg is találja a profi tolvajokat. Mivel törvényes úton hiába remél igazságot, egyszemélyes hadjáratot indít, egyre profibbá váló módszerekkel. András Ferenc új alapokra helyezte a magyar bűnügyi filmet, hatása szinte minden azóta készült krimiben tetten érhető.

 

null

Habfürdő - 2023.01.25. 19.00

színes magyar animációs film, 1979, r: Kovásznai György, magyar hang, angol felirat, 80’

Rendező: Kovásznai György
Forgatókönyvíró: Kovásznai György
Operatőr: Lossonczy Árpád
Zene: Másik János
Szinkronhangok: Papp Anna, Dobos Katalin, Bontovics Katalin, Antalffy Albert
Műfaj: animációs film

Zsolt, a kirakatrendező és meg nem értett művész, az esküvője napján menyasszonya kolléganőjéhez, Annihoz menekül, aki épp az ötödik orvosi felvételijére készül albérleti szobájában. Zsolt ráveszi Annit, hogy hívja fel aráját, és közölje vele, hogy meggondolta magát, mégsem veszi el… Kovásznai György egyedülálló alkotása felnőtteknek készült, merész stílusú kísérleti musical, amely radikálisan szembemegy a rajzfilm műfaj hazai hagyományaival.

null

A leányasszony - Kendik Dániel zongorakíséretével - 2023.01.26. 19.00

r: Deésy Alfréd, í: Pakots József, p: Geiger Richárd, sz: Margittay Gyula, Hollay Kamilla, Pantol Denise, Timár Margit, Gaál Annie, Richard Tobbe, Turán Gusztáv, Dán Norbert, Star Filmgyár, 1918

A kártyaszenvedélye miatt elszegényedett, Amerikába kivándorolt Redwitz földbirtokos leányát, Veronikát a szomszéd Rajk bárónő neveli fel az anyai örökségként rámaradt családi ékszerekből. Miután elfogynak az ékszerek, a lányt elűzik a háztól. A kétségbeesett Veronika hozzámegy egy tehetséges, de szegény zeneszerzőhöz, George Tischlerhez, aki hamarosan megbetegszik. Kezelését Rajk bárónő fedezi azzal a feltétellel, ha Veronika visszatér hozzájuk, és Amerikából gazdagon hazatérő apja előtt eltitkolja házasságát és gyermekét.

'A leányasszony' című néma film vetítését Kendik Dániel zongorajátéka kíséri. 

Kendik Dániel több hangszeren játszó zenész és zeneszerző. 6 éves korától kezdve 12 évig tanult klasszikus zongorát és zeneelméletet. Időközben megtanult dobolni, gitározni, valamint néhány fafúvós hangszeren is játszani. Zenei karriere során több művészeti, és zongora versenyen vett részt. 2022-ben a Művészetek Völgye Fesztivál és a Nemzeti Filmintézet által közösen kiírt "Némafilmhez filmzenét" verseny keretében első helyezést ért el. 

Kendik Dániel honlapja

 

null

Barátságos arcot kérek! - 2023.01.27. 19.00

Fekete-fehér magyar vígjáték, 1935, r: Kardos László, magyar hang, angol felirat, 70’

Rendező: Kardos László
Forgatókönyvíró: Vári Pál, Mihály István, Karinthy Frigyes
Operatőr: Eiben István
Zene: Brodszky Miklós
Szereplők: Szőke Szakáll, Szörényi Éva, Ráday Imre, Bilicsi Tivadar, Fenyvessy Éva, Gárdonyi Lajos, Páger Antal
Műfaj: vígjáték

A mozgóképért rajongó Karinthy Frigyes az egyik írója Kardos László kedves komédiájának. Blazsek Mihály fényképész – akit Szőke Szakáll, a Casablanca és számtalan hollywoodi sikerfilm fontos epizodistája alakít – csellel veszi rá az Angliából hazatérő, módos Dénes Miklóst arra, hogy elvegye a lányát, Évát. Megörökíti a lányába kapaszkodó férfit, és a kép "Dénes és menyasszonya" címmel jelenik meg a sajtóban. Páger Antal ebben a filmben kivételesen egy melankolikus karaktert alakít, ám ennek ellenére jut neki is néhány nem harsány, kifejezetten eredeti poén. Amikor a kifutófiú megkérdezi tőle, a padon cigarettázó szomorú úrtól, „itt tetszik ülni?”, flegma eleganciával csak annyit felel: „nem, fiam, az Eiffel tornyon biciklizek”. A nagy író ezekben a mondatokban érhető tetten, és ezektől lesz egy árnyalatnyival magasabb színvonalú ez a film, mint a kor egyébként jelentős részben szórakoztató, könnyed vígjátékai.

null

Filmrajzolós gyerek foglalkozás - 2023.01.28. 16.00

A Nemzeti Filmintézet–Filmarchívum oktatási és ifjúsági programja filmes foglalkozásra vár kicsiket és nagyokat!

A workshop során lesz lehetőséged elkészíteni saját animációs kisfilmed 35 mm-es filmszalagra. Kipróbálhatod továbbá a mozi előtti optikai eszközöket, megismerheted a fantasztikusan bonyolult nevű csodatrópok és -szkópok népes családját: a praxinoszkópot, a taumatrópot, a fenakisztoszkópot és a zoetrópot.

Várunk sok szeretettel! 

null

Casablanca - 2023.01.28. 19.00

Casablanca, fekete-fehér amerikai dráma, 1942, r: Michael Curtiz, angol hang, magyar felirat, 102’

Rendező: Michael Curtiz (Kertész Mihály)
Forgatókönyvíró: Julius J. Epstein, Philip G. Epstein, Howard Koch, Casey Robinson
Operatőr: Arthur Edeson
Zene: Max Steiner
Szereplők: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Hendreid
Műfaj: dráma
Gyártó: Warner Brothers

2019-ben Curtiz és Üres lovak címmel is mutattak be olyan magyar filmet, aminek főszereplője Hollywood egyik legmeghatározóbb figurája, Kertész Mihály. Sorolhatjuk az adatokat: hány nyelven beszélnek a Casablancában (legalább harminc), hány nap alatt, hányféle forgatókönyv futott át az írók kezén (vagy egy tucatnyi), hogy az Epstein-fivérek voltak az első ikerpár, akik Oscart kaptak, és hogy hány filmben hangzik el a film első, később utolsó mondata. Lehetne még sorolni... Mindenesetre ez a film, és Kertész számos más filmje, az amerikai identitás meghatározó részévé vált. Egy Pesten született, elhivatott, sokféle stílusban alkotó rendező világhírű lett. A Casablanca stílusát pedig a készítés körülményei határozták meg, a legkülönbözőbb hátterű alkotók egyszeri közös munkája, amit felemelően és emlékezetesen jelképez a legendás Marseillaise-jelenet.