Buda - történelmi híd a 16-17. századi Magyarország és Belgium között

Dátum:  szeptember 9.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Liszt Intézet Brüsszel
1000 Brüsszel, Treurenberg 10.
Buda 1493

Buda 1493

Wittlinger Gabriella, történész előadása a Belgiumi Magyar Tudós Klubban

Az előadás a reneszánsz Buda és a Magyar Királyság történetét meséli el, amely teljes pompájában üdvözölte a brüsszeli születésű Habsburg hercegnőt, aki II. Lajos magyar király feleségéként, mármint Magyar Mária vált ismerté. Mária erős köteléket kovácsolt Belgium és Magyarország között, ami végül a flamand és a vallon csapatok részvételéhez vezetett a budai ostromban, és évszázadokkal később a brüsszeli Buda-híd megépítésében köszönt vissza.

 

null

A jelenléti eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük regisztráljon ITT!

Továbbá az angol nyelvű előadást élőben lehet követni a Facebook oldalunkon, ahol kérdéseket is fel lehet tenni az előadónak.

Wittlinger Gabriella

Wittlinger Gabriella

Wittlinger Gabriella a Szegedi Tudományegyetem történelem mester szakán és tanár szakon végzett. Ezt követően a verseny szférában helyezkedett el, az Erste Banknál majd a K&H Banknál. A férje munkája kapcsán költözött külföldre, először Londonba, majd pedig Brüsszelbe.

Itt születtek a gyerekei és 2017-ben itt hozta létre a Határtalan történelem projektet is, melynek keretében külföldön élő magyar gyerekeknek tanít történelmet és tart foglalkozásokat, határoktól függetlenül. Emellett kulturális eseményeket szervez és a Liszt Intézet Brüsszel hamarosan megjelenő belga -magyar történelmi kapcsolatokat bemutató kiadványának a szerzője és szerkesztője.

Brüsszel a Határtalan történelem és Wittlinger Gabriella életének is a székhelye.

A város, melynek az utcáin sétálva lépten-nyomon a történelembe ütközhetünk. A római kori kezdetektől a legváratlanabb helyeken felbukkanó középkori városfalakon át -például a Magyar Kulturális Intézet épületén belül- a házak kapuiban megtalálható 20. század emlékét őrző buktató kövekig. Belgium az ország, amely sajátos múltja miatt, több európai ország történelmének is a része.

Az ismertebb spanyol, francia mellett a magyarnak is. Ezen az előadáson erről a kapcsolatról és a közös történelem egy darabjáról szeretnék mesélni, a 16-17. század vonatkozásában. Felvillantani, hogy ebben a két században milyen sokrétű és gazdag kapcsolat fűzte egymáshoz a két területet. Bemutatni, hogy ennek kialakulásában milyen szerepet játszott Habsburg Mária és mi az összefüggés egy 20.századi belgiumi ipari híd és a magyar történelem egy 17. századi döntő csatája között.